Jak připravit makrely na gril?

Což takhle grilovaná makrela?

Grilování s přáteli nebo s rodinou je vždycky příjemné odreagování od všedních starostí. Prostě si jen sednete, prodiskutujete témata, nad kterými byste se možná ani nezamysleli a vychutnáte si dobré grilované jídlo. Ať už je to hovězí steak, kuřecí, jakýkoliv sýr či zelenina. Typická je nicméně i ryba. Takový pstruh na grilu je panečku pochoutka! Nebo losos a další ryby, kterých se občas nemůžeme nějak nabažit.

Co takhle makrela? Je sice tučnější než pstruh, ale zase lépe drží a při delším grilování se nerozpadá. Tato sladkovodní ryba, jež se vyznačuje svojí dravostí, je v zemích jižní Evropy dosti oblíbenou záležitostí. Co dodat, jsou plné zdravých tuků a cenných bílkovin, což působí příznivě na lidský mozek a srdce.

Makrela grilovaná

CC: Spurensucher

Makrela nad uhlím

CC: RitaE

Jak ale takovou makrelu připravit?

  1. Základem je čistota a to ve všech směrech. Umýt tedy rybu je záruka vykročení na tu správnou cestu.
  2. Makrely nemusíte nijak složitě kuchat, naopak je můžete nechat v celku, pouze několikrát naříznete ostrým nožem a potřete olejem.
  3. Naříznutá místa jsou vhodná pro to, abyste do nich vetřeli nasekané bylinky smíchané s olejem či máslem. Nebo si rovnou vymyslete vlastní marinádu, kterou si zamilujete. Navíc se ryba obecně solí těsně před grilováním!
  4. Vyložte dutinu makrely bylinkami a citronem a okořeňte si ji dle své fantazie a chuti.
  5. Grilovat by se neměla příliš dlouho, přibližně 6 minut na každou stranu. Samozřejmě záleží také na velikosti vaší ryby. Maso ryby by se totiž vysušilo a to nechutná dobře.
  6. Řada lidí dělá tu chybu, že rybu pokládají přímo na gril. Ryba se pak ale často přichytí a při otáčení kousky masa padají do ohně a to my nechceme!

Další inspirace jak na grilování: Grilování zeleniny | Grily | Gril v mikrovlnce | Články o grilování

Recept pro inspiraci

Ingredience:

  • 3 kávové lžičky extra-panenského olivového oleje,
  • 4 malé makrely (v celku), očištěné a vykuchané

Limetková šťáva:

  • 1 velká čili paprička, bez semínek, najemno nakrájená,
  • 1 malý stroužek česneku, jemně nasekaný,
  • menší kousek zázvoru, nakrájený na kousky,
  • 2 kávové lžičky medu,
  • 2 limetky: nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva,
  • 1 lžíce sezamového oleje,
  • 1 lžíce thajské rybí omáčky

Postup:

  1. První krok je zřejmě jasný, „nažhavte“ váš milovaný gril. A mezitím se dejte do přípravy sosu.  
  2. Do středně velké misky dejte šťávu z vymačkané limetky a přidejte med. Míchejte, dokud se nepropojí jejich konzistence a poté přidejte 2 lžičky oleje. To vám vytvoří velmi ostrou a zároveň nasládlou chuť. Samozřejmě, jestli jste fanoušci spíše sladšího sosu, fantazie v počtu lžiček medu se meze nekladou.
  3. Nakonec přidejte i ostatní suroviny a nechejte chvíli odležet, aby se chutě dostatečně propojily.
  4. Následně vezměte makrely a každou minimálně třikrát zevnitř i z venku potřete vaší marinádou, aby nasála tu správnou vůni a chuť.
  5. Grilujte makrelu 6 minut na každé straně, dokud nebude lehounce připálená a jejich oči nebudou bílé.
  6. Pokapejte ještě střídmě rybu zbytkem šťávy a nechte rybu odstát na 3 minutky před tím, než ji budete servírovat.

Dobrou chuť!

Michaela Dvorská



Štítky: Ryby | Co grilovat?