Jak připravit makrely na gril?
Což takhle grilovaná makrela?
Grilování s přáteli nebo s rodinou je vždycky příjemné odreagování od všedních starostí. Prostě si jen sednete, prodiskutujete témata, nad kterými byste se možná ani nezamysleli a vychutnáte si dobré grilované jídlo. Ať už je to hovězí steak, kuřecí, jakýkoliv sýr či zelenina. Typická je nicméně i ryba. Takový pstruh na grilu je panečku pochoutka! Nebo losos a další ryby, kterých se občas nemůžeme nějak nabažit.
Co takhle makrela? Je sice tučnější než pstruh, ale zase lépe drží a při delším grilování se nerozpadá. Tato sladkovodní ryba, jež se vyznačuje svojí dravostí, je v zemích jižní Evropy dosti oblíbenou záležitostí. Co dodat, jsou plné zdravých tuků a cenných bílkovin, což působí příznivě na lidský mozek a srdce.
CC: Spurensucher
CC: RitaE
Jak ale takovou makrelu připravit?
- Základem je čistota a to ve všech směrech. Umýt tedy rybu je záruka vykročení na tu správnou cestu.
- Makrely nemusíte nijak složitě kuchat, naopak je můžete nechat v celku, pouze několikrát naříznete ostrým nožem a potřete olejem.
- Naříznutá místa jsou vhodná pro to, abyste do nich vetřeli nasekané bylinky smíchané s olejem či máslem. Nebo si rovnou vymyslete vlastní marinádu, kterou si zamilujete. Navíc se ryba obecně solí těsně před grilováním!
- Vyložte dutinu makrely bylinkami a citronem a okořeňte si ji dle své fantazie a chuti.
- Grilovat by se neměla příliš dlouho, přibližně 6 minut na každou stranu. Samozřejmě záleží také na velikosti vaší ryby. Maso ryby by se totiž vysušilo a to nechutná dobře.
- Řada lidí dělá tu chybu, že rybu pokládají přímo na gril. Ryba se pak ale často přichytí a při otáčení kousky masa padají do ohně a to my nechceme!
Další inspirace jak na grilování: Grilování zeleniny | Grily | Gril v mikrovlnce | Články o grilování
Recept pro inspiraci
Ingredience:
- 3 kávové lžičky extra-panenského olivového oleje,
- 4 malé makrely (v celku), očištěné a vykuchané
Limetková šťáva:
- 1 velká čili paprička, bez semínek, najemno nakrájená,
- 1 malý stroužek česneku, jemně nasekaný,
- menší kousek zázvoru, nakrájený na kousky,
- 2 kávové lžičky medu,
- 2 limetky: nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva,
- 1 lžíce sezamového oleje,
- 1 lžíce thajské rybí omáčky
Postup:
- První krok je zřejmě jasný, „nažhavte“ váš milovaný gril. A mezitím se dejte do přípravy sosu.
- Do středně velké misky dejte šťávu z vymačkané limetky a přidejte med. Míchejte, dokud se nepropojí jejich konzistence a poté přidejte 2 lžičky oleje. To vám vytvoří velmi ostrou a zároveň nasládlou chuť. Samozřejmě, jestli jste fanoušci spíše sladšího sosu, fantazie v počtu lžiček medu se meze nekladou.
- Nakonec přidejte i ostatní suroviny a nechejte chvíli odležet, aby se chutě dostatečně propojily.
- Následně vezměte makrely a každou minimálně třikrát zevnitř i z venku potřete vaší marinádou, aby nasála tu správnou vůni a chuť.
- Grilujte makrelu 6 minut na každé straně, dokud nebude lehounce připálená a jejich oči nebudou bílé.
- Pokapejte ještě střídmě rybu zbytkem šťávy a nechte rybu odstát na 3 minutky před tím, než ji budete servírovat.
Dobrou chuť!