Jak nakořenit kuře na gril?

S kuřecím masem a kořením se dá doslova kouzlit! Díky nevýrazné chuti kuřecího masa se dá použít ke kořenění téměř všechno přírodní koření. Kuře můžete marinovat v jemnějších i ostřejších marinádách, kořenit ho více či méně nebo zvýrazňovat dalšími surovinami, jako je třeba zázvor. Snadno vyčarujete desítky různých chutí – vše záleží jen na Vaší fantazii.

Ještě než začneme s kořeněním

Kuře je nutné před kořeněním či marinováním důkladně omýt pod tekoucí vodou a očistit. Pokud budete grilovat celé kuře, nezapomeňte se podívat i dovnitř kuřete, zda tam nezůstaly zbytky vnitřností a případně je odstraňte. Z kůže kuřete pinzetou vytrhejte drobné zbytky peří. Kuře nakonec osušte papírovými utěrkami.

Nesolit

Kuřecí maso před grilováním zásadně nesolte!

Pozor si dejte i na před připravené grilovací směsi, které sůl velmi často obsahují. Sůl vytáhne z kuřecího masa vláčnost a vlhkost, takže je pak maso velmi suché. Mimo to jak sůl vylučuje z masa vodu, je povrch masa trvale mokrý. Na kůži tak nemůže vzniknout karamel, který dává kuřeti krásnou zlatavou barvu.

Marinády nebo koření?

Kuřecí maso můžete před grilováním naložit do marinády nebo jen okořenit. Z přírodních koření se ke kuřeti hodí téměř vše, nicméně obzvlášť dobře si kuřecí maso rozumí s tymiánem, šalvějí nebo třeba rozmarýnem.

Osobně ale dávám přednost marinádám, díky nimž je maso ve výsledku šťavnatější a křehčí. V obou případech je ale zásadní, aby maso bylo naloženo v marinádě či směsi koření alespoň 24 hodin předem. Pokud to není možné, pak alespoň 3 hodiny. Jen tak se chuť bylinek a koření dostane do masa.

Nezapomeňte:

  • kuře nejprve pečlivě omyjte
  • maso před grilováním nesolte
  • aby kuře vstřebalo aroma a chuť marinády, nechejte ho nejlépe přes noc uležet

Tipy na marinády

S chutěmi kuřecího masa si díky marinádám můžete skutečně vyhrát. Na internetu naleznete celou řadu receptů na skvělé marinády. Nebojte se ale sami s chutěmi experimentovat a do marinád používejte ingredience, které máte rádi.

Já mám tři osvědčení marinády:

  • marináda s chilli papričkami (olej, česnek, citrónová šťáva, petrželková nať, bazalka, oregano, kopr, pepř, bílý jogurt a samozřejmě chilli papričky)
  • hořčicová marináda (dijonské hořčice, med, jablečný ocet, hnědý cukr, olej a trocha meruňkového džemu)
  • medová marináda (med, vinný ocet, pivo, rozmarýn, olej)

Marinády si upravte dle vlastních chutí, nezapomeňte vždy ale přidat trochu oleje.

Jakub Pokorný