Které omáčky jsou vhodné ke grilovaným pochutinám?

Šikovně ugrilovat flákotu je věc jedna, najít k ní vhodnou omáčku je věc druhá. Pojďme se podívat, které omáčky jsou ke grilovaným pochutinám nejlepší.

Jemné dipy pro dámy

Základem jemných dipů je zakysaná smetana či jogurt. Do nich pak přidejte trochu soli a k ní česnek a sýr, pouze trochu pepře, nebo jemnou hořčici. Variantou je také domácí majonéza složená ze žloutků, citronu, lžičky dijonské hořčice, soli a pepře. Tento druh méně výrazných omáček je vhodný k pikantně naloženému masu, protože krásně zjemňuje jeho výraznou chuť.

Ostré dipy pro chlapáky

K méně výraznému masu nebo ke grilovaným sýrům se dobře hodí výraznější typ omáčky, která dodá celému pokrmu vhodnou pikantnost. Pro ostřejší zážitek se dobře hodí chilli papričky v kombinaci s rajčatovým pyré, česnekem a trochou zakysané smetany. Další variantou může být kvalitní kremžská hořčice, u níž budete cítit na jazyku hořčičná semínka ještě dlouho.

Staré dobré bylinkové dipy

Mezi absolutní základ mezi omáčkami ke grilovaným pochutinám patří bylinky na všechny způsoby. Podle ruského vzoru můžete přidat ke krémovému základu kopr, tradičnější je však lahodná kombinace bazalky a oregána, mnozí grilovací fajnšmekři pak nedají dopustit na prachobyčejnou kombinaci pažitky, zakysané smetany, soli a čerstvě umletého pepře. Tento typ omáček bude dobře ladit především s grilovanými rybami.

Nebojte se exotických dipů

Kdo se nebojí netradičních chutí, nechť popustí uzdu své fantazie a pustí se do některé z exotičtějších omáček ke grilu. Doporučit můžeme například spojení tvarohu, sladké chilli omáčky a koriandru. Dobře vypečenému žebru nasládlá chuť dipu hezky sluší. Mezi ne zcela tradiční kombinace patří také zážitek z limetkovo-šalvějového dipu, u kterého stačí v misce smíchat limetku, jeden bílý jogurt, sůl, pepř, koriandr a šalvěj. Právě sundaný hermelín z grilu už se na tuto bylinkovo-nakyslou chuť těší.

Magdalena B.