Jaké sladkosti lze grilovat?

Zatímco opravdová doba grilová nastane až se začátkem léta, vymýšlet, co dáte na gril, můžete už teď. Abyste totiž věděli, nemusíte se limitovat pouze masem a zeleninou. Na gril můžete dát i nejrůznější sladkosti. Nejčastěji ovoce.

Nejen maso a zeleninu, nýbrž i sladkosti lze dát na gril

Když se řekne grilování, spoustě lidem se vybaví především klobásky, masové karbenátky, steaky, případně i některá zelenina. Typická pro grilování je cuketa, brambor, paprika, ale i jiné druhy. Své chuťové pohárky ale můžete na grilovačce potěšit i něčím mnohem méně typickým. Třeba sladkostmi rovnou z grilu. Za tento nápad vám budou vděčné nejen děti, ale také ti, kteří si po hlavním chodu rádi dají i sladkou tečku na závěr. Jako sladkost lze ugrilovat mnoho druhů ovoce, které můžete doplnit krémem či čokoládou. Ujít byste si neměli nechat ani maršmelouny na grilu. Ugrilovat však můžete i sladké placičky z pečiva v kombinaci s čokoládou a arašídovým máslem. Možností je opravdu spousta.

Jak připravit ovoce na grilu?

Pokud jste ovoce ještě nikdy předtím na grilu nepřipravovali, příjemně vás překvapí, že je to velmi snadné a že grilovat lze většinu druhů ovoce - jablka, banány, hrušky, broskve, ananas, nektarinky a další druhy. Ovoce je doporučené řádně omýt a nakrájet na hrubší plátky, případně jen na půlky. Slupku je vhodné na ovoci nechat, pomůže vám udržet jeho tvar při grilování. Ovoce lze grilovat přímo na grilu nebo napíchané na jehlách coby špízy. Měkčí ovoce lze prokládat alobalem, který udrží jeho šťávu.

Předtím, než ovoce začnete grilovat, dohlédněte na to, aby byl gril čistý. Ovoce je pak potřeba při grilování neustále hlídat a otáčet. V průběhu ho můžete mazat medem či nejrůznějšími šťávami a kořením. Třeba jablko si nejvíce vychutnáte pokapané citrónovou šťávou, pomazané medem a posypané skořicí. Výborný je i grilovaný ananas s lahodnou zmrzlinou. Úplně jednoduchý je grilovaný banán se šlehačkou. Ovoce na grilu si oblíbí především děti. Dospělí grilované ovoce ocení, když jej předtím namočíte v koňaku.

Jak na grilu připravit jiné sladkosti?

Kromě ovoce můžete na grilu připravit i další sladkosti. Třeba klasické maršmelouny. Více překvapení však vašim hostům přinesete, když sáhnete po neokoukaných receptech. Třeba můžete namazat veku arašídovým máslem a posypat čokoládovými lupínky. Využít však můžete i vyloupané brambory vařené ve slupce a naplněné tvarohem či jiným sladkým krémem. Výborná je i kombinace opečeného toastového chleba a ovoce.  

Že na gril patří i sladkosti, o tom není pochyb. Pokud ovoce doplníte i sladkým krémem, zmrzlinou nebo jinou přísadou, můžete být přesvědčeni, že tímto zpestříte každou vaši grilovačku. Tak kromě klobásek nezapomeňte koupit nějaké to čerstvé ovoce.

Andrea Nováková