Jak na grilovaný chléb?

Chcete při příští grilovačce ohromit originálním pohoštěním? Už vás nebaví připravovat na grilu maso na různé způsoby a chcete zkusit něco nového? Pak byste se měli seznámit s receptem na lahodný plněný grilovaný chléb.

Jeho příprava je snadná, levná a nabízí i možnosti experimentovat s různými variantami příchutí. Jistě vás napadnou i další náplně, takže chléb budete moct připravit pokaždé trochu jinak. Pohodlně jím nakrmíte pět hladových krků a jeho příprava vám nezabere více než půl hodiny. Naplnit ho zvládnou i děti, které vám jistě rády pomohou, a neúspěchu se nemusí bát ani úplní kuchařští začátečníci.

Tento netradiční a velmi chutný recept zpestří každou rodinnou oslavu i akci s přáteli. Plněný grilovaný chléb učiní ze svého autora hvězdu každé grilovací party.

Díky možnosti upéci ho v troubě si ho můžete vychutnávat po celý rok i při špatném počasí. Plněný chleba může být například nápaditou lahůdkou na Silvestra nebo oslavu narozenin.

Recept

Co budete potřebovat?

  • 1 bochník chleba
  • 220g šunky
  • 150 g ementálu
  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 3 cibulky s natí
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 125 g másla
  • 3 lžičky jemně nastrouhané petrželky
  • Alobal

Postup

Chléb nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm, ale nedokrojíme až dolů, aby bochník zůstal vcelku. Každý zářez potřeme rozpuštěným máslem, do kterého zamícháme část prolisovaného česneku. Dále mezi každé dva krajíce vsuneme plátky šunky a sýra, kolečka rajčat, proužky paprik a nakrájené lahůdkové cibulky.

Někomu se ovšem lépe osvědčilo nakrájet chleba na plátky úplně, obložit je salámem, sýrem a zeleninou a poté skládat za sebe do alobalu. Občas totiž může být problémem zasunout náplň až dolů do chleba, část zůstane prázdná a chléb se začne lámat. Každému může ale vyhovovat jiný styl přípravy.

Zbytek česneku utřeného se solí smícháme s olejem a petrželkou. Naplněný chléb na povrchu pomažeme ochuceným olejem, zabalíme ho do alobalu a vložíme na gril (možno i do trouby) a pečeme 20 – 25 minut.

Pak alobal nahoře rozřízneme a ještě chvíli necháme grilovat, aby byl chléb křupavý.

V zimním období, nebo když počasí nepřeje venkovnímu grilování, lze chléb bez problému zapéct v troubě. Na výsledek to nemá vliv a toto jídlo si tak můžete dopřávat po celý rok, co hrdlo ráčí.

Pokud vás omrzí tahle kombinace chutí, experimentujte. Ementál můžete nahradit například eidamem, hermelínem či nivou, místo šunky použijte tenké plátky uzeného masa, nebo zpestřete chuť olivami, sušenými rajčaty, případně kyselou okurkou. Fantazii se meze nekladou.

Tak vzhůru do akce, chopte se nože, chleba, roztopte gril nebo troubu a za chvíli vaše chuťové buňky navnadí vůně čerstvě zapečeného chleba, a pak si užijte skvělou večeři! Dobrou chuť!

Martina Arltová