Jak udělat ohniště na grilování?

Chcete grilovat, ale nemáte gril? Nebo gril máte, ale chcete vyzkoušet něco jiného? Něco, čím byste se chtěli pochlubit, že jste vytvořili vlastními rukami?

Tak si prostě a jednoduše vytvořte vlastní ohniště na grilování. Jedinečné místo, které bude patřit do kategorie takzvané DIY.

Co je ale základem takového ohniště? Jaký typ ohniště chcete vytvořit?

Jestli máte rádi romantiku nebo alespoň tu typickou atmosféru táboráků, tak si určitě vzpomenete na typické ohniště ohraničené kameny. Přesně takové si můžete nejen udělat někde u lesa na palouku ale i doma! Jak na to? Pojďme se podívat na postup:

Ohniště v zemi neboli „klasické táborové“

  • Zkuste zapuštěnou verzi do země, jelikož se lépe udržuje
  • Velikost si zvolte dle počtu lidí, kteří s vámi budou u vašeho ohniště a podle toho, co v něm budete grilovat
  • Až si budete shánět kameny, které následně naskládáte dovnitř díry dokola, rozhodněte se pro ty, které budou samozřejmě suché a měly by být větších rozměrů. Nikdy nepoužívejte kameny z potoka, jelikož při zahřátí žárem praskají a úlomky by mohly někoho zranit!
  • Pokud budete mít možnost, použijte písek na mírné zasypání. Popel a nedohořelý zbytky dřeva se vám tak budou vybírat mnohem snadněji
  • Pokud máte hotovo, stačí už jenom najít dříví, kamarády, rodinu, buřty a můžete začít

Vyšší ohniště

  • Použijte větší a těžší cihly, které budou dobře držet na daném místě
  • Pokud chcete toto ohniště začít stavět na zahradě, odstraňte nejprve trávu na místě, kde bude stát. Není nutno kopat nijak hluboko, stačí, aby byla odstraněná travnatá část
  • Zem dle své potřeby udusejte, zasypte kačírkem či svými vlastními nasbíranými kamínky a vše uhlaďte
  • Cihly skládejte opět do kruhu. Zvolte nejlépe větší kameny, které do sebe zapadnou. Pomalu je stavějte do výšky tak, aby vše na sobě dobře drželo a nebylo nic křivé. S tím vám může pomoct vodováha
  • Pokud vše máte, nezbývá už nic jiného než uklidit lopatu a další nářadí a pozvat své nejbližší na grilovačku
  • Výhodou u tohohle ohniště je, že si můžete naň položit rošt nebo velmi šikovně rožeň

Zahradní ohniště s dlaždicemi

Tohle ohniště je v podstatě založeno na stejném principu asi jako každé venkovní ohniště, ale na první i na druhý pohled vypadá prostě jinak:

  • Dobrým řešení pro začátek je vyznačení místa tyčí, kde bude přibližně střed grilovacího místa. Druhou tyčí s provázkem vyznačte místo nejprve pro ohniště, poté pro vnější plochu dlažby, která bude kolem
  • Poté se vrhněte do kopání jenom té plochy, kde budou umístěné dlaždice
  • Hloubku vyznačte dle dlaždic a přidejte minimálně 15 cm na vysypání štěrkem a pískem (cca 7 cm nasypejte na dno)
  • Po štěrku se vrhněte na písek, který by měl být nejlépe ve výšce 10 cm
  • Nejprve byste měli obložit kruh ve středu. Poté udělejte tři řady jako „paprsek“ od onoho středu směrem ke kraji.
  • Dlaždice (či dlažební kostky) začněte pokládat směrem ven
  • Jestli máte hotovo, zkontrolujte nerovnosti vodováhou nebo pouhým prknem. Jestli nějaké nerovnosti uvidíte, spravte to podsypáním určité kostky pískem
  • No a vaše nové a velmi moderně vypadající ohniště je hotové

Tak jsme si ukázali pár postupů na různá ohniště, ale ještě stojí za zmínku neodmyslitelné součásti ohnišť, které patří ke každému ohništi

Stojan

Jestli máte své ohniště připravené, budete rozhodně potřebovat stojan, na který umístíte rožeň. Stojan si můžete vyrobit sami nebo si koupit vyzkoušení a ověřený funkční stojan z nerezu s ložisky, což vám jednoznačně zajistí pohodlné otáčení.

Pokud budete například grilovat sele, jehně aj., tak budete potřebovat větší a silnější stojan, který stojí v obchodech od 300 Kč.

Na drůbež nebo králíky a jiné maso do 10 kg vám postačí menší stojan.

Rožeň

Nedílná součást nejen ohnišť ale i krbů. Nejlépe jsou otočné systémy, které umožní, aby vaše dobrota byla ugrilována ze všech stran stejně.

Vidlice

Vidlice jsou vyráběny variabilně, tudíž je mnoho druhů, ze kterých si můžete vybírat.

  • Rozdělené, nasunuté ze dvou stran – na kuřata, na králíky, selata a velké krůty
  • Spojené vidlice – na kuřecí stehna, žebírka, klobásky

A jiné…Mimo to, vidlice se také nasouvají na ráhno. Na nich pak můžete grilovat špekáčky, klobásy, špízy. Výhodou u těchto vidlic je, že se na ně menší kusy lépe napichují a zároveň je můžete sundávat postupně a postupně zase přidávat. Nemusíte tak sundávat z ráhna celý držák, jednotlivé vidličky.

Udělejte si na své zahrádce něco pěkného, čím se můžete chlubit, že jste to vytvořili vy sami! Ohniště můžete různě dozdobit, naaranžovat tak, že to vaše ohniště bude originální! Vstupte do léta 2017 s novými inovacemi.

Michaela Dvorská