Jak se připravit na grilovací sezónu?

Kdo by nemiloval letní grilování při zapadajícím slunci s výhledem a vodní hladinu, ať už tato klidná hladina patří moři, jezeru nebo vašemu bazénu. K teplému počasí, sluníčku a koupání patří také dobré pití a jídlo. Je dobré se na grilovací sezónu pořádně připravit a nenechat nic náhodě. Dnešní nabídka grilů je opravdu široká a vhodný gril si vybere opravdu každý. Pro absolutní pohodu vytvořte příjemné zákoutí na vaší zahradě nebo terase a užívejte si letní chvilky s grilováním.

Druhy grilů

Nejčastěji se setkáme s grilováním na dřevěném uhlí. Tento způsob je levný, rychlý a uhlí se podpaluje klasickým papírem. Malý kotlíkový gril splní svůj účel a jeho nespornou výhodou je, že se vejde na každý balkon nebo malou terasu.

Pokud nemáte dostatek prostoru nebo času na podpalování grilu na dřevěné uhlí, výrobci nabízejí také grily elektrické. Tyto grily jistě uspokojí línější spotřebitele a zajistí snadnou manipulaci. Mezi elektrické grily řadíme také kontaktní grily, které se mohou pyšnit dvěma protilehlými žebrovanými grilovacími plochami, vyrobených z nepřilnavých materiálů.

Pro skutečné milovníky grilovaných pokrmů jsou tu luxusní plynové grily. Určené především pro venkovní použití a zdrojem energie je u nich propan-butan. Moderní grily jsou vybaveny snadným ovládáním a údržbou.

Grilovací potřeby

V každém dobře zásobeném obchodě je možné zakoupit kompletní vybavení na grilování. Investovat se vyplatí především do nerezového náčiní, které vydrží mnohem déle, než nekvalitní plastové. Hodit se budou nejvíce podpalovače, potravinářské kleště na pohodlné otáčení masa či zeleniny, grilovací jehly a vidlice nebo čistící kartáče. Dále také mašlovačky pro potírání surovin marinádou nebo slušivá zástěra, která nesmí chybět žádnému kuchtíčkovi. 

Připravované potraviny

Ať už grilujete maso nebo zeleninu, vždy je dobré si předem připravit kvalitní suroviny, koření a oleje. Maso se obvykle nakládá několik hodin předem, aby získalo lepší chuť. Grilovat můžete také špízy, prokládané slaninou nebo jinou uzeninou. Nedoporučuje se grilovat maso s kostí z důvodu nerovnoměrného propečení. Tuk by během grilování neměl odkapávat přímo na rozžhavené uhlí. Vznikají tak pro tělo škodlivé látky. Proslulými se jistě stanou vaše originální domácí burgery, které připravíte s láskou pro přátele a rodinu. 

Pokud jste zastánci zdravého životního stylu, můžete si každodenní pokrmy připravovat právě na grilu. Jídlo tak bude bez zbytečného tuku a bude se pyšnit dokonalou chutí.

Příprava grilu

Pokud již gril vlastníte, věnujte mu alespoň minimální péči v podobě důkladného setření nečistot a umytí roštů či mřížek od mastnoty. Dále nezbývá než se začít vychutnávat volné chvilky se svými blízkými a dobrým jídlem.

Jiroutková