Jak naložit kuřecí na grilování?

Češi jsou nejen národem muzikantů, ale zároveň i jedlíků a milovníků pobytu ve volné přírodě. Tyto prvky dávají dohromady jedinou věc – grilování. Příprava lahodného pokrmu spolu s nevšedními chvilkami strávenými s přáteli – ideální letní zábava.

Grilovat se dají nejrůznější potraviny. Samozřejmě nejklasičtější je maso. Ať už hovězí steaky nebo vepřoví krkovice. Stále větší oblibu si ale získává maso kuřecí. Jemné, křehké, hodící se téměř ke každé příležitosti.

I pro přípravu takovéhoto masa platí několik pravidel.

Pravidla | Inspirace foto | Marinády

Pravidla grilování kuřecího

  1. Čerstvost – na grilování připravujeme maso zásadně čerstvé. Pokud nevoní už za syrova, nebrat.
  2. Provedení – velmi záleží na tom, jaké kuřecí maso chceme grilovat. Zda kuřecí prsa, křidýlka, stehýnka, nebo dokonce kuře celé. I když je kuřecí maso velmi křehké, určitě se vyplatí jej naložit, aby přijalo všechny chutě z marinády. A doba na nakládání se odvíjí podle toho, co budeme grilovat.
  3. Správná marináda – marináda je třešničkou na vašem grilovacím dortu. Nejideálnější jsou směsi kvalitního olivového oleje s kořením – upřednostňují se doma zhotovené směsi, u kterých nehrozí, že budou přesolené a maso by pak ztratilo chuť a také šťávu. Pokud nemáte chuť na olejovou marinádu, je možné naložit maso do směsi bylinek, jogurtu a česneku. Tato směs je lehčí a příjemně pozvedne chuť masa.
  4. Čas – jak už bylo jednou zmiňováno, velmi důležitá je doba, po kterou bude maso naloženo. Všeobecně platí, že i když je kuřecí maso křehké, je dobré ho naložit. Křidélka nebo prsíčka alespoň na 12 hodin, stehýnka nebo celé kuře klidně i na 24 hodin. Grilování pak netrvá tak dlouho.
  5. Grilování – poté, co maso vyjmeme z marinády, necháme ho okapat a popřípadě dodatečně dosolíme. Gril by měl být rozpálený na ideální teplotu tak 250 – 300 stupňů. Vyhneme se tak připalování marinády na povrchu masa a syrovému vnitřku. V průběhu grilování můžeme potírat maso zbylou marinádou. Ale doporučujeme používat mašlovačku, aby nám marináda nekapala na rozpálené uhlí nebo se nadměrně nemastil rošt.

Poté, co je maso hotové, sundáme z grilu a už si jen a jen necháme chutnat.

Čtěte také: Správné grilování kukuřice | Grilování lososa - jak na to? | Kameny na grilování

Inspirace - fotogalerie grilovaného kuřecího

Grilování kuřat

CC: chefkeem

Grilování kuřecích křidélek

CC: frauke

Grilované kuřecí maso

CC: Rebecca

Kuřecí grilované nohy

CC: Werbe

Recepty marinád na kuře

Medová

  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 1 kávová lžička zázvoru (čerstvý je lepší, ale nevadí i sušený)
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • olivový olej dle potřeby

Jogurtová

  • 250 ml kvalitního bílého jogurtu
  • rozdrcené čerstvé bylinky podle chuti – bazalka, tymián, rozmarýn (co dá zahrádka)
  • sůl podle chuti

Pikantní

  • olivový olej – množství podle množství grilovaného masa aneb dobré marinády není nikdy dost
  • paprika – může být i pálivá
  • barevný pepř
  • sůl

Lze přidat i hotové směsi grilovacího koření, v tom případě opatrně s přidáváním soli, směsi bývají hodně slané.

Martina Šlejtrová