Jak správně grilovat zeleninu?

Zelenina by měla tvořit značnou část našeho jídelníčku, ale nebudeme si nic nalhávat - většina z nás na ní chuť moc často nedostane. Nemusíte ji však jíst pouze syrovou, při správném grilování si totiž zachová všechny pro zdraví prospěšné látky a vitamíny (některé druhy jsou dokonce po tepelné úpravě stravitelnější, vitamíny se v nich více uvolní a tím se pro tělo stávají využitelnější – jde například o rajčata nebo chřest).

Jakou zeleninu grilovat?

Prakticky všechnu, některé druhy jsou ale vhodnější než jiné. Kromě oblíbené papriky, brambor, hub nebo cukety také výborně využijete chřest, kukuřici, lilek, kedlubny, rajčata, mrkev, cibuli či lusky.

Paprika a lilek na dřevěném prkénku

CC: Hans

Zelenina na špízu s masem

CC: moerschy

Jak na to?

Pokud jste si zeleninu na grilování už vybrali, říkáte si teď možná, co přesně s ní. Pro rychlejší grilování si pečlivě umytou zeleninu nejprve krátce předvařte. Nakrájejte na kousky (některá zelenina, jako třeba cuketa, musí před samotným grilováním „vyslzet“ - stačí když jednotlivé kousky posolíte, necháte na chvíli vypotit a otřete do bavlněné utěrky nebo papírového ubrousku; papriku a rajčata naopak nekrájejte, ale grilujte vcelku) a lehce potřete nebo pokapejte svým oblíbeným olejem. Nejvhodnější je řepkový nebo olivový, který dodá jídlu jedinečnou a výbornou chuť (zde doporučuji sáhnout po levnějším oleji z pokrutin, který je na tepelnou úpravu lepší a vhodnější než extra panenský), kukuřici během pečení potírejte máslem. Vyzkoušet můžete také marinády, postačí smíchat čerstvé bylinky (ideální je česnek, rozmarýn, šalvěj, kmín, pepř nebo hrubozrnná sůl) s trochou oleje.

Nejlepší je začít grilovat na uhlí, které je rozpálené už minimálně půl hodiny. Pokud se chystáte grilovat brambory, nechte je na ohni přibližně 50 minut. Předvařené zelenině stačí něco málo přes čtvrt hodiny a měkké zelenině (cuketa nebo houby) kolem 10 minut.

Kateřina Kovandová