Jak připravit lilek a cuketu na grilu?

Čím dál víc přichází do módy grilovat cokoli jiného než maso. A protože frčí zdravá strava, někteří aktivisté se uchylují i ke grilování zeleniny. Ovšem i z tohoto artiklu se dá na grilu udělat lahůdka nejen pro vegetariány, vegany a další skupiny, které raději schroupnou něco zeleného než svalovinu. Pokud chcete zazářit na grilovačce s lilkem a cuketou, jež se k sobě výborně hodní, přečtěte si tento článek, my vám povíme jak na to!

Příprava

  1. Nakrájejte lilek i cuketu na plátky, nejlépe na kolečka asi 0,5 cm široká.
  2. Pocení - tím prosím vás nemyslím, že byste měli běhat kolečka kolem domu. Potit necháte lilek s cuketou, abyste se zbavili přebytečné vody, která by vám na grilu dělala neplechu, jelikož se jedná o zeleninu vodnatou. Navíc speciálně lilek je dost hořký. Pocením tuto hořkost alespoň částečně potlačíte. Pokud jste to nikdy nedělali, nelekejte se, nic to není. Plátky zeleniny pokladete na nějaké tácky, posypete z obou stran solí a necháte tak. Sůl má tu vlastnost, že na sebe váže vodu. Po nějaké době se na kolečkách začnou vytvářet kapičky a vypadá to jako skutečný pot. Poté jen papírovou utěrkou vodu setřete a máte vypoceno.
  3. Koření - okořeňte si je nějakou svou oblíbenou směsí koření. To už je podle chuti, ale volte jiné koření než na maso. Hodí se třeba směs na ratatouille.

Grilování

Pro samotné grilování nějaká speciální pravidla nejsou. Nezapomeňte grilovací plochu potřít tukem, aby se vám tam zelenina nepřichytávala. Že je hotovo, poznáte podle toho, že kolečka začnou zlátnout až hnědnout. Neměla by se vám úplně vysušit.

Grilovaný lilek

CC: feherandras

Čtěte také: Grilování cibule | Co je vodní gril? | Naložení masa na gril

Jogurtový dip

Takto připravená cuketa s lilkem se dají podávat jako příloha k masu, ale mnohem častěji se jedí tak, jak je sundáte s grilu namáčené do nějakého dipu. Tady je tip na velmi jednoduchou jogurtovou omáčku:

  • bílý jogurt
  • kari
  • česnek
  • sůl

Postup je velice jednoduchý. Do jogurtu přidáváte kari, česnek a sůl podle chuti. Doporučuji sůl přidávat až jako poslední, koneckonců ani není nutná. Záleží opravdu jen na tom, jak máte nastavené chuťové buňky.

Tak hodně štěstí a dobrou chuť!

Meli99



Štítky: Zelenina