Bezpečnostní tipy pro grilování

Grilování je skvělý čas strávený venku s rodinou a přáteli, při kterém si užijete nejen skvělé jídlo, ale i spoustu zábavy. Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo elektrický gril, vždy je důležité myslet na bezpečnost. Při grilování mohou vznikat karcinogenní látky, nemluvě o nebezpečí popálení. Nejlepší prevencí je být informovaný, proto si přečtěte naše bezpečnostní tipy pro grilování, které vám pomohou předejít nehodám a zajistí pohodu při grilování.

1. Vyberte bezpečné místo pro grilování

Než začnete chystat gril, zamyslete se nad tím, jak vybrat správné místo pro grilování. Gril by měl být umístěn na rovné ploše, která bude stabilní. Gril neumisťujte v blízkosti hořlavých materiálů, jako je suchá tráva, papíry, suché dřevo a další materiály, které mohou snadno chytnout. Také zvolte takové místo, které bude dobře větrané a dostatečně vzdálené od lidí. Pokud grilujete na menším prostoru, jako je balkon nebo terasa, dejte si pozor, abyste gril měli alespoň metr od stěn, abyste předešli vzniku požáru. 

Každý druh grilu vyžaduje určitou opatrnost. U grilu na uhlí si dejte pozor, ať je dostatečně daleko od hořlavých předmětů. U grilu na plyn zkontrolujte hadice, zda plyn nikde neuniká. U elektrického grilu se ubezpečte, že je zapojený v bezpečném a suchém prostoru a nehrozí riziko zkratu. 

Pokud máte doma děti nebo zvířata, dbejte ještě vyšší opatrnosti, kam gril umísťujete a snažte se, aby se ke grilu děti ani zvířata nedostali. A informujte je o správném přístupu ke grilu pro jejich bezpečnost. 

2. Důkladně připravte gril před grilováním

Kromě toho správného místa na grilování zkontrolujte i samotný gril. Důležitým pravidlem je vždy zkontrolovat, zda byl rošt důkladně vyčištěný, bez zbytků jídla a tuku z předchozího grilování. Na čištění použijte speciální kartáč na gril a čistící prostředky. Špatně vyčištěný gril znamená nejen nežádoucí kouř a smrad na začátku grilování, ale i potenciální riziko požáru. Grilovat tedy začínejte vždy s čistým roštem. 

Před zapálením grilu se také ujistěte, že máte uhlí suché a kvalitní. Může se stát, že špatně uskladněné uhlí například navlhne. 

3. Grilujte bezpečně 

Při samotném grilování je důležité myslet na několik jednoduchých pravidel pro bezpečnost. Při zapalování ohně nepoužívejte hořlavé látky, jako je benzín nebo alkohol. Místo toho použijte zapalovací podložky nebo brikety. 

Při grilování pak dbejte na to, abyste grilovali nad žárem, ale ne přímo nad plameny. Při přímém kontaktu jídla s plameny mohou totiž vznikat karcinogenní látky, které jsou škodlivé pro lidský organismus. Ideální je grilování nad rovnoměrně rozloženými a rozžhavenými uhlíky. 

4. Dodržujte zásady zdravého grilování

Důležité pro zdravé grilování je správný výběr paliva. Uhlí by mělo být kvalitní a nemělo by obsahovat chemické přísady. Nekupujte levné brikety s přidanými látkami, které mohou při spalování uvolňovat škodlivé látky. Pokud chcete grilovat zdravěji, vyzkoušejte ekologické alternativy, jako jsou kokosové brikety nebo lávové kameny, které navíc poskytují rovnoměrné a stabilní teplo. 

Při přípravě jídel na gril vybírejte čerstvé a kvalitní suroviny, čím méně budou obsahovat chemikálií a přidaných látek, tím lepší to bude pro vaše zdraví. Před grilováním nezapomeňte maso namarinovat, kromě dobré chuti tím snížíte tvorbu škodlivých látek během grilování. 

Pokud se vám jídlo trochu připálí, odstraňte spálené části, výrazně tím snížíte množství karcinogenních látek, které by se mohly dostat do vašeho těla. 

5. Udržujte gril po každém použití

Po každém grilování gril vyčistěte. Udržování grilu je důležité nejen z důvodu bezpečnosti, ale prodloužíte tím i jeho životnost. Důkladně vyčistěte rošt, část na popel i další části grilu i grilovacího náčiní, na kterých se mohou usazovat tuky a zbytky jídla. 

Grilování je zábava i skvělé jídlo. Myslete při něm na bezpečnost, ať vám přinese jen radost a spoustu vynikajícího jídla!

Martina Pejchalová