Grilování v alobalu: Proč je to tak skvělé?

Grilování je oblíbená letní zábava, které propadne snad každý. Dobré počasí, příroda a možnost být na čerstvém vzduchu vás zkrátka okouzlí. K tomu si můžete dát dobré jídlo z grilu. Pro ještě snadnější přípravu a chutnější jídlo vyzkoušejte grilování v alobalu. Jaké jsou jeho výhody? A co vše si v alobalu můžete ogrilovat? Zjistěte, proč je grilování v alobalu tak skvělé.

Proč je grilování v alobalu tak skvělé? 

Grilování v alobalu má několik zásadních výhod, díky kterým vaše jídlo bude lépe chutnat, bude zdravější a snadnější na přípravu. První důležitou výhodou je to, že jídlo v alobale zůstane šťavnaté. Všechny šťávy a aroma se totiž v alobalu uzavřou a nemusíte se bát, že se jídlo vysuší. Také vám alobal zajistí, že jídlo nepřipálíte. 

Alobal také chrání jídlo před přímým kontaktem s plameny a žhavým roštem, což je důležité pro vaše zdraví. Při běžném grilování bez alobalu může kapat tuk na rošt, čímž se vytváří škodlivé látky, které jsou spojovány se vznikem rakoviny. Grilování v alobalu vás od těchto karcinogenních látek uchrání. 

Díky alobalu můžete také grilovat několik pokrmů najednou. Jednotlivé pokrmy zabalíte do balíčků, které vám zachovají chuť uvnitř alobalu a nemusíte se bát, že se chutě promíchají. 

V neposlední řadě vám grilování v alobalu ušetří práci s čištěním grilu. Správně utěsněné alobalové balíčky zachytí veškerý tuk a olej a údržba grilu tak bude jednodušší.

Co vše můžete grilovat v alobalu?

Grilování v alobalu je snadné na přípravu, můžete experimentovat s různými chutěmi a kořením a kombinovat jídla, nebo je grilovat odděleně. V alobalu si můžete ugrilovat lahodnou zeleninu, která se díky tomu nepřipálí. Vhodné jsou papriky, cukety, lilky, cibule, rajčata, dochutit zeleninu můžete bylinkami nebo třeba česnekem. V alobalu lze také připravit brambory, které mohou být nakrájené pro rychlejší grilování, ale ugrilujete je i vcelku nebo na větší kusy. Hodí se jako příloha k masu nebo rybám. 

Do alobalu můžete připravit různá masa, například kuřecí prsa nebo vepřové kotlety. Díky alobalu bude maso šťavnaté a dobře propečené. Přidejte k němu bylinky nebo koření a máte skutečnou lahůdku. Stejně tak dobré jsou ryby grilované v alobalu, které zůstávají vláčné a neztratí chuť ani živiny. Vhodný je pstruh nebo losos, na ryby můžete přidat bylinky nebo plátky citronů pro svěží chuť. 

Další možností je zabalit do alobalu sýry. V alobalu si pochutnáte na camembertu, hermelínu, kozím sýru, ale i na tvrdých sýrech, jako je třeba čedar. Zvolit můžete i balkánský sýr, který se hodí i do balíčku ke grilované zelenině nebo bramborám. Sýr se během grilování krásně rozpustí, ale nepřipálí.

6 tipů pro grilování v alobalu

Grilování v alobalu je zkrátka skvělé, snadné a chutné. Teď už chybí jen pár tipů, jak docílit co nejefektivnějšího grilování, které vaše jídlo ještě o něco vyzdvihne. 

  1. Lesklá strana dovnitř - Alobal má dvě strany, při balení si dejte pozor, abyste ho vždy zabalili lesklou stranou dovnitř, matnou ven. Lesklejší strana totiž odráží teplo a aby se jídlo ogrilovalo rovnoměrně, tak je lepší ji mít uvnitř. 
  2. Nezabalujte příliš těsně - Jídlo nebalte příliš těsně, aby se mohlo rovnoměrně grilovat. 
  3. Koření a bylinky - Nešetřete bylinkami a kořením, grilování v alobalu je ideální příležitostí pro uchování bohaté chuti. 
  4. Kontrola při grilování - Grilování v alobalu může trvat zhruba 15 až 30 minut v závislosti na tom, jaké jídlo grilujete. Každopádně jídlo během grilování kontrolujte, ať ho vyndáte tak akorát hotové. 
  5. Grilovaná chuť - Pokud máte rádi křupavou kůrčičku na masu nebo rybách, po grilování na chvíli vyndejte jídlo z alobalu a položte ho na rošt. 
  6. Střední žár plamene - I když alobal umí jídlo dost ochránit, příliš vysokému žáru nedokáže ani on odolat. Grilujte jídlo na středním plamenu, ať není spálené zvenku a přitom je ogrilované uvnitř. 

Martina Pejchalová