Vegetariánské grilování: Chutné recepty pro všechny

Výborné grilované pokrmy nemusí být jen o mase a klobásách. Vegetariánské grilování je stejně zábavné a chuťově pestré. Ať už jste vegetarián, nebo máte chuť vyzkoušet něco nového, grilovaná zelenina, sýry i brambory připravené netradičním způsobem vám rozhodně zachutnají. Tato jídla jsou snadná na přípravu, zdravá a ideální pro každou grilovačku. Pochutnáte si na nich bez ohledu na to, zda jste vegetarián, nebo masožravec. Vyzkoušejte naše 4 chutné vegetariánské recepty, které potěší každého.

1. Grilované brambory

Grilované brambory jsou klasikou, která nikdy nezklame. Použít je můžete jako přílohu ke grilovanému sýru nebo zelenině, chutné jsou ale i samotné. Jsou velice jednoduché na přípravu a přitom dostatečně syté. Potěšíte tím vegetariána i masožravce. 

Ingredience:

  • velké brambory, 
  • bylinkové máslo, 
  • balkánský sýr nebo mozzarella, 
  • sůl a pepř podle chuti

Brambory umyjte a několikrát příčně nařízněte. Pak je důkladně osolte a opepřete. Grilujte je zabalené v alobalu, ale můžete i přímo na roštu. Ideální je pro ně střední teplota, hotové budou asi za hodinu. Po hodině je sundejte z grilu, do zářezů na bramborách vložte bylinkové máslo a balkánský sýr nebo mozzarellu. Pak je dejte na chvíli zpět na gril opéct dozlatova.

2. Grilovaný sýr Halloumi

Halloumi je sýr, který je pro grilování jako dělaný. Když se opeče na grilu, má kolem sebe křupavou kůrku, která skvěle kontrastuje s jemným sýrem uvnitř. Tento grilovaný sýr je skvělý samostatně jako lehká večeře, dobrý bude i ke grilované zelenině nebo lehkému salátu. Zabalit jej můžete i nakrájený do tortilly nebo přidat do bagety. 

Ingredience:

  • 1 balení Halloumi sýra, 
  • 2 lžíce olivového oleje, 
  • šťáva z citronu, 
  • čerstvý tymián nebo oregáno, 
  • sůl a pepř podle chuti

Sýr nakrájejte na zhruba 1 cm silné plátky, potřete olivovým olejem, pokapejte citronovou šťávou a dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Halloumi sýr pak grilujte 3–4 minuty z každé strany, dokud nebude sýrová kůrka křupavá a zlatavá. Podobně můžete vyzkoušet grilovat i další sýry.

3. Cuketové bramboráky s mozzarellou a rajčaty

Tyto grilované bramboráky jsou ideální, pokud hostíte větší počet lidí. Jedná se o zajímavý, neotřelý, vegetariánský recept plný chutí, kterým potěšíte každého. Pokud byste chtěli připravit ještě zdravější variantu cuketových bramboráků, můžete místo mouky použít mleté ořechy. 

Ingredience:

  • cuketa, 
  • vejce, 
  • mozzarella, 
  • rajčata, 
  • čerstvá bazalka, 
  • 5 lžic polohrubé mouky (nebo mletých ořechů)

Cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte odležet na pár minut. Poté slijte přebytečnou vodu z cuket. K cuketám přidejte vejce, mouku a nakrájenou čerstvou bazalku. Mícháním vznikne husté těsto podobné tomu na bramboráky. Grilovat bramboráky dejte na pevný povrch, aby držely pohromadě, jako je například žulová deska. Když je bramborák hotový, zabalte do něj mozzarellu, rajčata i bazalku a můžete podávat.

4. Grilovaná zelenina

Zelenina možná není pro každého, když ji ale správně okořeníte a dobře ogrilujete, budete mít rychlou a chutnou svačinu, kterou vyzkouší každý. Tento recept se hodí nejen na grilovačku, ale i na večeři. Grilovaná zelenina je navíc možná často obměňovat a experimentovat s kořením podle vaší aktuální chuti. Přidat můžete jarní cibulku, houby, cherry rajčata nebo cibuli. 

Ingredience: 

  • cuketa nakrájená na plátky, 
  • papriky nakrájené na větší kousky, 
  • lilek nakrájený na kolečka, 
  • 2 lžíce olivového oleje, 
  • sůl a pepř podle chuti

Zeleninu nakrájejte na větší kusy a rovnou grilujte na střední teplotě asi 10–15 minut. Občas zeleninu otočte, dokud nebude měkká a opečená. Vhodné je použít jemnější mřížku na rošt nebo alobal. Teprve poté, co zeleninu ogrilujete, ji dochuťte. Když je grilovaná zelenina vlažná, dobře pojme a nasaje všechny chutě. Takže ji potřete olivovým olejem, solí a pepřem. Použít můžete i bylinky nebo drcené koření.

Martina Pejchalová