Grilování rybích filet: Jak na to bez strachu z přilepení?

Grilování rybích filet může být složitější, než se na první pohled zdá. Správně ugrilovat rybu, aby se nepřichytila nebo dokonce nerozpadla, může být docela věda, obzvlášť pokud nevíte jak na to. S několika jednoduchými kroky to ale může být hračka. Zjistěte, jaký druh ryby vybrat, jak rybí filety správně připravit a jakou techniku grilování použít. Pak už si můžete užívat dokonalý výsledek plný chuti. 

Jaký druh ryby vybrat na grilování?

Výběr správného druhu ryby na grilování je základ úspěchu. Na grilování jsou ideální ryby s pevným masem, jako je losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Tyto ryby mají strukturu, která vydrží i při grilování. Navíc se snadno otáčí, aniž by se rozpadly. Pokud máte rádi jemnější ryby, jako je treska nebo platýs, mějte na paměti, že tyto filety jsou křehčí a při grilování se snadněji rozpadnou. Proto použijte grilovací podložku nebo rybu zabalte před grilováním do alobalu. Díky tomu se vám jemnější maso nerozpadne. 

Jak připravit rybí filety?

Pokud chcete grilovat zmražené filety, nezapomeňte je důkladně rozmrazit. Nechte je ideálně přes noc v lednici. Před samotným grilováním je osušte papírovými utěrkami. Je důležité maso osušit opravdu důkladně, příliš mnoho vlhkosti způsobuje to, že se ryba při grilování přilepí a navíc nebude šťavnatá. Pokud máte filety s kůží, grilujte je s kůží dolů. Kůže ochrání jemné maso a navíc bude hezky křupavá. 

Příprava rybích filet na gril není nijak složitá, není potřeba vyrábět složité marinády. Před grilováním rybu jemně osolte a dochuťte čerstvými bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián. 

Pokud přece jen chcete použít marinádu, neměla by být příliš silná a maso by se v ní nemělo marinovat příliš dlouho. Ideální bude marináda z olivového oleje, citronové šťávy a bylinek. Rybu nechte marinovat maximálně 30 minut. 

Jak připravit gril?

Dalším krokem k úspěšnému grilování ryb je správná příprava grilu, aby se ryba nepřilepila na rošt. Gril musí mít střední teplotu. Pokud je příliš horký, ryba se zvenku připálí a uvnitř nedopeče. Pokud máte gril na dřevěné uhlí, vyčkejte dostatečně dlouho, dokud uhlí nebude mít žhnoucí oranžovou barvu. Plynový gril nastavte na střední teplotu. 

Rošt by měl být důkladně vyčištěný, po vyčištění ho jemně potřete olejem, než na něj položíte rybu. Tento krok pomůže zabránit přilepení ryby. Použít můžete olivový olej nebo jiný rostlinný olej. 

Jak na grilování rybích filet?

Grilování rybích filet je rychlé, ale potřebuje ten správný čas. Rybí maso se griluje poměrně rychle, většinu filet stačí grilovat 5–6 minut z každé strany. U silnějších filetů, jako je například losos, bude ideální čas grilování okolo 7 minut z každé strany. Naopak u jemnějších ryb, jako je platýs, bude stačit grilovat z každé strany zhruba 3–4 minuty. 

Pokud máte grilovací mřížku, použijte ji, abyste zajistili, že se ryba nerozpadne. A v případě že je ryba příliš tenká, grilujte ji s kůží dolů a neotáčejte. 

Jak poznat, že je ryba hotová? 

Zda je ryba hotová, poznáte podle toho, že maso bude pevné a suché na dotek. U silnějších filetů si můžete pomoci nožem a zjistit, zda se maso dobře odděluje, tím pádem je hotové. Maso by po správném grilování mělo být neprůhledné. 

Když je ryba hotová, můžete ji nechat chvíli odpočívat, což pomůže, aby se šťávy rovnoměrně rozložily a maso tak zůstaně šťavnaté.

Martina Pejchalová