Jak správně čistit gril po použití
Grilování je skvělá letní zábava. Aby vaše grilování bylo nejen zábavné, ale i bezpečné, je důležité po každém použití gril důkladně vyčistit. Správným a pravidelným čištění grilu navíc prodloužíte jeho životnost. Přečtěte si, jak na správné čištění grilu a jaké nástroje a techniky vám tento proces usnadní.
Proč je čištění grilu důležité?
Pravidelná údržba grilu přispívá nejen k jeho dlouhé životnosti, ale také zajistí lepší bezpečnost při samotném grilování. Usazené tuky, popel nebo zbytky jídel totiž mohou představovat riziko požáru. Kromě nebezpečí požáru také zvyšují uvolňování karcinogenních látek, které jsou pro lidský organismus škodlivé. A v neposlední řadě také ovlivňují chuť grilovaných jídel, které na takovém roštu připravíte.
Co budete na čištění grilu potřebovat?
Pro snadnější a efektivnější čištění grilu je důležité vybrat to správné náčiní. K čištění roštů je ideální grilovací kartáč, který se vybírá podle typu roštu. Pokud máte drátěné rošty grilů na dřevěné uhlí nebo levnější plynové grily, nejvhodnější jsou širší kartáče s kratší rukojetí. U robustnějších grilu s litinovými nebo nerezovými rošty je lepší pořídit kartáče s tvrdšími štětinami a zároveň delší rukojetí, která umožní snadnější manipulaci.
Kromě kartáče se bude hodit i špachtle pro odstranění větších nečistot, speciální čistící prostředky pro smaltované povrchy nebo na nerezové části a také houbičky pro jemnější čištění. Nezapomínejte používat takové nástroje, které se hodí na materiál, ze kterého je váš gril vyroben, abyste předešli jeho mechanickému poškození.
Jak čistit gril?
Když už máte potřebné pomůcky, které vám pomohou v důkladném vyčištění celého grilu, pojďme se podívat na jednotlivé kroky čištění.
1. Čištění roštu
Rošt je nejdůležitější částí grilu, která je neustále vystavena vysokým teplotám a na které se usazují zbytky jídla a tuku. Po dokončení grilování nechte gril ještě několik minut běžet na vysoký výkon. Tím dojde ke spálení zbytků, což výrazně usnadní jejich odstranění.
Po tom, co gril vyhladne, použijte kartáč, kterým rošt důkladně očistíte. Pokud máte litinový nebo nerezový rošt, postupujte opatrně, abyste rošt nepoškodili příliš silným drhnutím. Rošt vyčistěte z obou stran.
2. Údržba vnitřní části grilu
Kromě roštu nezapomeňte ani na vnitřní části grilu. U grilů na dřevěné uhlí pravidelně odstraňujte popel po každém grilování. Pokud byste to nedělali, může se stát, že vám začne rezavět a zanese se ventilace.
U plynových grilů zkontrolujte hořáky a odstraňte případné zbytky tuku. Některé modely grilů umožňují hořáky vyndat a vyčistit je mimo gril. Ujistěte se, že je gril dostatečně vychladlý, než se do toho pustíte. Většina kvalitních plynových grilů spádem odvádí většinu nečistot do vyměnitelné misky pod gril. Misku je důležité také vyčistit, případně občas vyměnit.
Stejnou misku pod gril na nečistoty, jako je odkapávající tuk či spálené kousky, mají i elektrické grily, takže ani u nich nezapomeňte na její čištění nebo výměnu. Po letech používání je možné, že se na topné spirále elektrického grilu začnou usazovat nečistoty, takže i ty je potřeba odstranit.
3. Umytí vnější části grilu
Nezapomeňte ani na gril zvenku. Vnější části grilu mohou být zašpiněny prachem, špínou nebo odkapávajícím tukem. Pro údržbu použijte jemný čistící prostředek a houbičku nebo jemný hadřík. U nerezových částí použijte speciální přípravek určený na nerezovou ocel. U smaltovaných částí zase použijte přípravky na to určené, aby vám nepoškodily povrch a nezanechaly škrábance na grilu.
Po důkladném vyčištění grilu je vhodné ho zakrýt ochranným obalem, který ho ochrání před deštěm i prachem.