Jak grilovat krevety?

Grilované krevety představují zdravou a především lehkou variantu letního pokrmu na gril. Pokud tedy patříte mezi ty, kdo si rádi pochutnají na mořských plodech, doporučujeme vám náš nenáročný recept na výtečné marinované krevety.

Volba vhodných krevet

Je velmi žádoucí zvolit vhodné krevety na gril. Nejvhodnější jsou krevety chlazené, mražené totiž svým rozmražením ztrácí spoustu váhy, ale také chuti. Co je však hlavní je zvolit krevety tygří, jelikož jsou větší a nesmrskávají se.

Potřebné suroviny

  • tygří krevety (množství záleží na počtu strávníků a jejich chuti)
  • česnek (na 200 g krevet 4 stroužky)
  • šťáva z čerstvého citronu
  • paličky čerstvého rozmarýnu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Příprava marinády

Příprava marinády je v tomto případě velmi jednoduchá. Umýchejte olivový olej s citronovou šťávou, přidejte prolisovaný česnek a špetku soli. Následně posekejte na drobno rozmarýn, který taktéž přidejte k marinádě. Můžete použít další bylinky dle vaší chuti, nemusíte se držet striktně pouze rozmarýnu, krevety jsou výborné s různými bylinkovými variacemi.

Příprava krevet

Pokud zvolíte mražené krevety, postupně je rozmrazte v lednici. Krevety nikdy nerozmrazujte na slunci nebo v mikrovlnné troubě! Řádně omyté krevety (hlavičku krevetám klidně pro efekt ponechejte) naložíme do marinády a dáme do lednice, kde by měly pár hodin zůstat, nejlépe však přes noc.

Grilování

Pro grilování krevet postačí teplota kolem 200-250°C. Položte marinované krevety na gril a grilujte z každé strany asi 2-3 minuty. Pokud chcete, můžete krevety také napíchat na špejle, v tomto případě je však pro lepší manipulaci krevetám odstranit hlavičky. Krevety na špejlích se vám ani z malé části nepřipečou na gril, přidáte si však práci s jejich sundáváním. Zda jsou hotové, poznáte dle jemných bublinek, které se začnou tvořit v místě mezi tělem a hlavičkou. Poté už nezbývá než servírovat a pokapat kapkou citronu. 

Nechte si chutnat!

Tereza Eser



Štítky: Maso