Jak grilovat kapra?

Každý milovník grilování jistě ví, že kromě různých druhů masa, jsou na grilu vynikající i ryby. Tentokrát se zaměříme na kapří maso, které je vhodné pro různé typy tepelných úprav, včetně grilování. Přestože máme kapra spojeného s vánočními svátky a štědrovečerní večeři, pochutnat si na něm můžete v podstatě po celý rok. Grilovaný kapr je vynikající a jeho příprava není nijak zvlášť složitá.

Grilování kapřího masa

Pokud si chcete kapra připravit na grilu, pak je ideální ve formě filetů bez kostí. Filety si vždy rozdělte na jednotlivé porce, mnohem lépe se vám s nimi bude manipulovat. Kdo se nechce zdržovat přípravou kapřích filetů, může jej rozdělit na tzv. podkovy. Maso z kapra nemusíte dlouze marinovat, stačí jen krátké odležení v marinádě chvíli před samotným grilováním. V obchodě můžete dokonce zakoupit dopředu naložené porce, které dáte rovnou na gril. Mějte na paměti, že kapří maso musíte připravovat opatrně a na mírnějším žáru, aby se neznehodnotilo.

  • maso vkládejte jedině na horký rošt.
  • u marinovaného kapra je dobré přebytečnou marinádu otírat, jinak bude odkapávat.
  • po vložení jednotlivých kusů ryb na rošt je nechte nějakou dobu grilovat, aby se kapr trochu opracoval, pak s ním budete moci teprve manipulovat.

Vylovený kapr v sýti

CC: zdenet

Příprava filetů ke grilování

  • kapra zbavte slizu, odřízněte část hlavy na té straně, kde budete začínat.
  • nejdříve kapra nařízněte podél hřbetní kosti, nahmátněte páteř a řežte podél ní.
  • pomocí nože musíte maso plynule odřezávat, abyste při tom přesně kopírovali tvar žeber.
  • pokračujte až do dvou třetin kapra, skončíte tam, kde mu končí žebra.
  • na tomto konci přiložte nůž, přehoďte přes něj plát masa a odřízněte ho až k ocasu.
  • vzniklý filet očistěte od zbytků ploutví, okrajů pupku atd.
  • pak už jen stačí filet nařezat na jednotlivé porce.

Odstranění kůže před grilováním

Někdo griluje kapra i s kůží, ale řada lidí jej má radši bez kůže. Naučte se jí proto odstraňovat. Začínejte vždy od ocasu, k přidržení použijte papírovou utěrku, aby vám ryba neklouzala.

  • Nasaďte nůž na špičce ocasu, kde budete muset oželet kousek odříznutého masa. Šikmo k prkénku maso proříznete až ke kůži.
  • Potom sklopíte nůž tak, že jej budete mít rovnoběžně s kuchyňskou deskou, ke které ho přitlačíte, abyste nožem kůži kopírovali.
  • Kývejte nožem opatrně proti kůži a postupně pokračujte až k hlavě, čímž máte hotovo.

RECEPT - Grilované kapří filety

Co budete potřebovat?

  • 4 až 6 porcí z kapra
  • 4 vrchovaté lžičky provensálského koření
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 až 2 lžíce čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř
  • zhruba 150 ml oleje

Kapra omyjte, pečlivě osušte (vhodný je třeba klasický ubrousek či kuchyňská utěrka). Do malé misky si nalijte olej a každou porci kapra potřete z obou stran. Jemně posypte drceným kmínem, provensálským kořením a koprem. Kopr stačí nasypat z jedné strany. Potom kapra osolte, opepřete a vložte na rozpálený rošt grilu. Z každé strany grilujte zhruba 8 minut (pokud se dělá pomaleji, tak klidně až 10 minut). To, že je kapr hotov poznáte podle charakteristických zlatohnědých mřížek, které se na každé porci kapra utvoří. Jako příloha se hodí pečivo a zeleninový salát či jen čerstvá nakrájená zelenina jako obloha.

KatkaH.



Štítky: Ryby