Zelenina

Zelenina je nejen součástí jídelníčku, ale i radostí každého zahradníka. Představte si, jak si v létě utrhnete šťavnaté rajče přímo z keříku nebo si v zimě pochutnáte na domácích bramborách. Pěstování vlastní zeleniny není jen o úrodě, ale i o radosti z procesu. Ať už jste začátečník, nebo zkušený pěstitel, vždy je co objevovat.

Výběr správného místa

Zelenina potřebuje slunné a chráněné stanoviště, kde bude mít dostatek světla i tepla. Půda by měla být propustná a bohatá na živiny. Než zasejete první semínko, vyplatí se záhon dobře prokypřit a obohatit kompostem nebo hnojem. Některé druhy, jako třeba špenát nebo polníček, zvládnou i polostín, zatímco rajčata nebo papriky vyžadují co nejvíce slunce.

Jak správně zalévat?

Správná zálivka je klíčem k úspěšnému pěstování. Většina zeleniny potřebuje pravidelnou zálivku, ale zároveň nemá ráda přemokření. Ideální je zeleninu zalévat ráno nebo večer, aby se voda neodpařila příliš rychle. Listovou zeleninu zalévejte opatrně, aby nedošlo k hnilobě listů. Kořenová zelenina naopak ocení vydatnější zálivku, například mrkev nebo ředkvičky. Pokud pěstujete cukety, rajčata nebo dýně, zalévejte je přímo ke kořenům, aby listy zůstaly suché.

Hnojení a péče

Každá rostlina má jiné nároky na výživu. Plodová zelenina (rajčata, papriky) potřebuje dostatek dusíku na začátku růstu, během kvetení a tvorby plodů je vhodné ji dodat živiny hnojivem s fosforem a draslíkem. Naopak listové zelenině stačí jen občasné přihnojení.

Používat můžete i přírodní hnojení, jako je kompost nebo zelené hnojení. A nezapomeňte na mulčování slámou, trávou nebo listím, které pomohou udržet vláhu v půdě a omezí růst plevele.

Ochrana před škůdci

Škůdci a choroby dokážou zeleninu potrápit. Mezi nejčastější nepřátele patří mšice, slimáci nebo plísně. Můžete se bránit mechanickými zábranami, jako jsou sítě nebo mulč, ale pomáhá i výsadba rostlin, které odpuzují škůdce – například aksamitník nebo bazalka mezi rajčaty.

Kdy a jak sklízet?

Každá zelenina má svůj ideální čas sklizně. Některé druhy je lepší sklízet mladé, například hrášek nebo salát, zatímco dýně nebo brambory potřebují čas na dozrání. Pravidelná sklizeň podporuje další růst a u některých druhů, jako jsou fazole nebo cukety, dokáže prodloužit dobu plodnosti.

Pěstování zeleniny není složité a přináší spoustu radosti. Ať už si na zahrádce vypěstujete pár ředkviček nebo celé záhony zeleniny, vlastní úroda vždy chutná nejlépe!

Grilování v alobalu: Proč je to tak skvělé?

Grilování je oblíbená letní zábava, které propadne snad každý. Dobré počasí, příroda a možnost být na čerstvém vzduchu vás zkrátka okouzlí. K tomu si můžete dát dobré jídlo z grilu. Pro ještě snadnější přípravu a chutnější jídlo vyzkoušejte grilování v alobalu. Jaké jsou jeho výhody? A co vše si v alobalu můžete ogrilovat? Zjistěte, proč je grilování v alobalu tak skvělé.

Jaké víno, pivo, nebo i koktejly se hodí k grilovanému masu, rybám nebo zelenině

Grilování je oblíbeným způsobem, jak si užít letní večery s přáteli a rodinou. Kromě skvělého jídla je důležitou částí také výběr toho správného nápoje, který podtrhne chuť jednotlivých grilovaných pokrmů. V tomto článku se dočtete, jaké nápoje zvolit ke grilovanému masu, rybám nebo zelenině. Jaké vybrat víno, pivo nebo dokonce koktejl?

Jak grilovat rajčata?

Grilovaná zelenina celkově patří mezi delikatesy, které by rozhodně neměly při Vašem grilování chybět. Jak ale správně zeleninu grilovat, aby se nám nespálila a byla chuťově výrazná. Mezi milovníky grilování je například velmi oblíbené grilování rajčat, postup není nijak složitý a pokud se Vám zadaří, jsou grilovaná rajčata perfektním doplňkem ke všem druhům grilovaného masa či jen jako třešnička na dortu pro mlsné jazýčky. Můžeme si tedy položit základní otázku, a to jak grilovat rajčata?

Jakou přílohu ke grilovanému masu?

Grilování patří k nejoblíbenějším letním činnostem. Díky grilování si můžeme vychutnat řadu různých specialit, které bychom si v klasické kuchyni nepřipravili. Na grilování se hodí v podstatě jakékoliv maso či zelenina. Jediný rozdíl je v délce přípravy a marinování. Jakou přílohu ke grilovanému masu zvolit, abychom zvýraznili jeho chuť?

Jak grilovat brambory?

Brambory patří mezi základní surovinu našich kuchyní. Každý je používá jako přílohu, někdo z nich vyrábí placky, jiný si je peče doma na plechu. Co tak ale vyzkoušet brambory grilované? Obstojí nejen jako příloha, ale v různých podobách i jako samostatný pokrm. Pojďme se podívat, jak na to.

Jaký salát ke grilovanému masu?

Zeleninové saláty jsou skvělou přílohou nejen ke grilovanému masu. V létě čerstvá zelenina osvěží a ještě dodá tělu potřebné vitamíny. K salátu doporučujeme připravit zálivku, která mu dodá tu správnou chuť. Ke grilovanému doporučujeme klasický zeleninový salát se zálivkou, řecký či šopský salát.

Jak správně grilovat zeleninu?

Zelenina by měla tvořit značnou část našeho jídelníčku, ale nebudeme si nic nalhávat - většina z nás na ní chuť moc často nedostane. Nemusíte ji však jíst pouze syrovou, při správném grilování si totiž zachová všechny pro zdraví prospěšné látky a vitamíny (některé druhy jsou dokonce po tepelné úpravě stravitelnější, vitamíny se v nich více uvolní a tím se pro tělo stávají využitelnější – jde například o rajčata nebo chřest).

Jak připravit lilek a cuketu na grilu?

Čím dál víc přichází do módy grilovat cokoli jiného než maso. A protože frčí zdravá strava, někteří aktivisté se uchylují i ke grilování zeleniny. Ovšem i z tohoto artiklu se dá na grilu udělat lahůdka nejen pro vegetariány, vegany a další skupiny, které raději schroupnou něco zeleného než svalovinu. Pokud chcete zazářit na grilovačce s lilkem a cuketou, jež se k sobě výborně hodní, přečtěte si tento článek, my vám povíme jak na to!

Jak správně grilovat kukuřici?

Kukuřice patří mezi oblíbené grilovací potraviny. Jedná se o levnou, oblíbenou potravinu, která je pro grilování velmi vhodná. Jak ji však správně grilovat, aby chuťově byla co nejlepší? Existuje řada různých způsobů a vždy záleží na Vaší chuti a požadavcích. Výslednou chuť grilované kukuřice mnohdy ovlivní i typ grilu a paliva, které je při grilování použito.

Jak grilovat papriky?

Ať už jako příloha k masu, nebo jako samostatný pokrm – paprika se hodí na gril vždycky. V tomto článku se podíváme na to, jaké jsou možnosti grilování papriky.

Jak grilovat cibuli?

Milovníci grilování si mohou kromě masa, připravit také chutnou zeleninu. Jednou z nich je třeba grilovaná cibule, která nejen báječně chutná, ale je pro naše tělo velmi zdravá. Pokud jí ugrilujete správně, můžete si skvěle pochutnat.

Jak grilovat zeleninu?

Už dávno neplatí, že grilování je úprava vhodná jen pro masité pokrmy. Stejně dobře a chutně lze grilovat i zeleninu – hodí se jako příloha, ale obstojí i jako samostatný chod. Jakmile ji vyzkoušíte, jistě se stane skvělou součástí vašeho jídelníčku. V tomto článku se o grilování zeleniny dozvíte vše, co je do začátků potřeba vědět.