Jak grilovat zeleninu?

Už dávno neplatí, že grilování je úprava vhodná jen pro masité pokrmy. Stejně dobře a chutně lze grilovat i zeleninu – hodí se jako příloha, ale obstojí i jako samostatný chod. Jakmile ji vyzkoušíte, jistě se stane skvělou součástí vašeho jídelníčku. V tomto článku se o grilování zeleniny dozvíte vše, co je do začátků potřeba vědět.

Výběr zeleniny

Nejprve se musíte rozhodnout, jaké druhy zeleniny chcete na grilu připravovat. Představivosti a různým experimentům se meze nekladou, mezi základy však patří papriky, cukety, rajčata a kukuřice. Pokud budete chtít vyzkoušet něco dalšího, můžete se pustit do lilku, cibule, celeru, fazolových lusků, chřestu či kedlubny. Výborné jsou také různé druhy hub, především žampiony.

Zelenina na špízu

Grilované zeleninové špízy CC: Moerschy

Grilovaná zelenina a maso

Grilování na alobalu CC: alsen

Příprava zeleniny

Grilování zeleniny nevyžaduje nijak složitou přípravu. Bohatě stačí, když:

  • omytou zeleninu nakrájíte na větší kusy či silnější plátky
  • dle chuti potřete olivovým olejem s bylinkami nebo posypete kořením
  • pokud se ze zeleniny vyloučí tekutina, před grilováním ji osušte ubrouskem

Zeleninu můžete i osolit, zde je však nutné dát si pozor, protože některé druhy obsahují hodně vody, kterou při styku se solí vylučují a zelenina ztratí šťavnatost. Pokud jste zeleninu pouze kořenili, potřete ji před grilováním olejem, aby se nepřichycovala.

Další inspirace: Grilování ryb | Grilování v mikrovlnce | Jaký sýr na gril?

A teď na gril…

Připravenou zeleninu grilujte tak, aby zůstala křupavá, šťavnatá a nepřišla o vitaminy. Je dobré dát ji na hodně rozpálený gril, aby nezůstávala zbytečně dlouho vystavená teplu a zachovala si v sobě zdravé látky. Dejte však také pozor, aby se nepřipálila, náchylné jsou k tomu především slupky. Zdravější variantou je položit zeleninu na alobal či grilovací tácek spíš než přímo na rošt, aby nebyla vystavena přímému ohni.

Jak dlouho grilovat? - Zeleninu s měkkou dužninou stačí grilovat kolem 10 minut, tvrdší zeleninu lze předvařit a následně grilovat asi dvaceti minut.

Lucie Čejková