Jak zabalit hermelín na gril?

Grilování je móda. Je to poměrně efektní, navíc grilované maso nebo sýry jsou velmi chutné. A hlavně také snadné. Nemusíte být hotoví šéfkuchaři ani mistři barbecue, abyste dokázali na přátelské zahradní party své hosty zaujmout. Není totiž potřeba grilovat pořádný steak ani nemusíte zdlouhavě připravovat zeleninu, často stačí i úplně jednoduchá pochoutka, která nasytí apetit i těch nejnáročnějších. Kupříkladu dobrý grilovaný hermelín.

Proč zrovna hermelín...

Proč byste měli grilovat zrovna hermelín, který nepatří mezi nejlevnější sýry? Těžko říct, kde se tento recept vzal, každopádně jisté je, že tato pochoutka je velmi oblíbená. Navíc hermelín se na grilu chová velmi přátelsky, plísňová kůrka do sebe velmi snadno natáhne olej a koření, ale zůstane pevná a nedopustí, aby se krémový sýr uvnitř roztekl. Díky tomu si může hermelín hodit na gril i naprostý začátečník, pokud dodrží několik základních pravidel. A ta spočívají především v tom, jak sýr na rošt umístit, samotná jeho příprava totiž není nikterak složitá.

Sýr se musí především zabalit

V předchozím odstavci jsme zmínili, že hermelín se na grilu chová velmi příjemně, neznamená to ale, že se kůrka sýru nemůže poškodit. Pokud by se tak stalo, ať již žárem, nebo mechanickou manipulací, veškerý vnitřní krém by vytekl ven. To by byla velká škoda. Proto je běžné, že se hermelín griluje zabalený. Jen zcela výjimečně se griluje samostatně, usazený na kousku alobalu. To bychom ale přenechali zkušeným kuchařům. Vám doporučujeme v každém případě sýr zabalit.

Jak sýr nejlépe zabalit

Když říkáme zabalili, myslíme tím v prvé řadě, abyste si připravili velký kus alobalu (rozhodně ne ten, ve kterém sýr koupíte, ten je směsí alobalu a papíru a na grilu by shořel). Pak máte dvě možnosti, které se běžně využívají. Méně profesionální, kdy hermelín s kořením a olejem zabalíte a alobal potom zpřehýbáte nahoře, ta nám nepřijde nejlepší. Sýr pak nemůžete otočit, navíc spodní část plave v oleji a horní je suchá. Lepší je druhá metoda, kdy je alobal přeložený na bocích sýru, čímž zůstává horní i spodní část kompaktní. Olej, koření i všechny ostatní přísady se kolem sýru rozloží rovnoměrně, nikam nestékají, navíc můžete sýr bez obav otočit.

Jak grilovaný hermelín servírovat?

Sýr se běžně otáčí po nějakých 5 až 10 minutách, podle síly grilu. Stejně dlouhou dobu byste ho měli grilovat i z druhé strany. Jakmile je hotovo, můžete sýr buďto opatrně přesunout na talíř, nebo ho ponechat v alobalové mystičce. První možnost vypadá rozhodně esteticky mnohem lépe. Pro dochucení je velmi vhodná třeba brusinková omáčka, k zakousnutí se hodí nejlépe opečený toast nebo teplá, křupavá bageta. Ovšem to, co je pro vás nejzásadnější, je dobré zabalení sýru, aby při grilování nevytekl.

pokornydejv



Štítky: Sýry