Jaké ovoce se dá grilovat?

Chcete si zpestřit letní grilování a zároveň udělat něco pro své zdraví? Vyzkoušejte ovoce na grilu. Voňavou lahůdku můžete hostům naservírovat třeba jako zajímavou a netradiční přílohu ke steakům. A když ke grilovanému ovoci přidáte zmrzlinu a nastrouháte na něj čokoládu, rázem máte skvělý osvěžující dezert.

Bojíte se, že tepelnou úpravou zbavíte ovoce vitamínů? Pár minut na grilu ovoci tolik neublíží. Naopak cukr v ovoci zkaramelizuje, lahodně ovoce rozvoní a zvýrazní jeho chuť.

Příprava grilu

Než se do grilování ovoce pustíte, je třeba důkladně očistit rošť grilu (obzvlášť, pokud jste předtím grilovali ryby nebo maso). Zbytečně byste tím pokazili chuť ovoce. Po vyčištění rošt potřete zlehka čistým olejem bez přísad.

Jaké ovoce grilovat?

Grilovat se dá prakticky všechno ovoce. Ale nejvhodnější je ovoce s pevnou dužinou, jako jsou jablka, hrušky, ananas nebo třeba broskve. Ideální je, pokud není ovoce přezrálé, aby se na grilu nerozpadalo.

Je ale možné grilovat i měkčí nebo drobnější ovoce jako třeba jahody, meruňky aj. Vypomoct si pak můžete alobalem nebo grilovací miskou.

Nejvhodnější ovoce na gril:

  • banány
  • ananas
  • broskve
  • hrušky
  • jablka

Ovoce nikdy negrilujte na přímém ohni, bohatě stačí dohasínající žár grilu.

Dochucení ovoce

Ovoce není třeba nikterak dochucovat. Pokud ale chcete přirozenou chuť ovoce zvýraznit nebo ovoci dodat zcela nové chutě, naložte ovoce cca na hodinu do marinády. Například marináda z limetkové šťávy, rumu a špetky aromatického koření Vás určitě nezklame.

Vyzkoušejte:

  • banán na grilu: vyberte středně zralý banán a překrojte ho na polovinu. Na gril ho položte i se slupkou a na mírně rozpáleném grilu grilujte z každé strany cca 2 minuty
  • broskev na grilu: broskev rozpulte, odstraňte jadérko a položte lícem na gril. Počkejte, až broskev zezlátne, což trvá cca 5 minut. Třebaže je broskev sama o sobě dost sladká, můžete její chuť ještě zvýraznit medem, skoří nebo třeba řeckým jogurtem

Jakub Pokorný