Jaké kořenící směsi pro grilované sýry?

Každý grilovaný sýr chutná trochu jinak a připravit opravdu vynikající je takřka úkolem hodným pro alchymistu. Významnou složku přitom představují kořenicí směsi, které mají různé složení. Na následujících řádcích se můžete seznámit s některými kořenicími směsmi, jež vám ostudu rozhodně neudělají! Rozhodně je přitom jen nemusíte kupovat v obchodech.

Osvědčené koření z obchodů

Pokud nechcete experimentovat, můžete ale právě na nákup nějakého osvědčeného koření v klidu vsadit. Nejoblíbenější kořenicí přípravky nesou názvy Texas Country, Thajský gril, Argentina, Grilovací koření, Hungária, Adamova žebra, Bílý pepř nebo Barevný pepř.

Koření

CC: Hans

Směs na grilovaný hermelín v alobalu

Při přípravě grilovaného hermelínu v alobalu můžete využít i vlastní kořenicí směs. Tu uděláte tím způsobem, že smícháte olej a grilovací koření, poté přidáte prolisovaný česnek a drcený sušený rozmarýn. Tuto kořenicí směs pořádně promícháte a hermelín v ní celý namočíte. Pak již jen stačí zabalit ho do alobalu a nechat na grilu zhruba sedm minut z každé strany!

Pikantní marináda

Jednoduchou pikantní marinádu na hermelín si je možné udělat pomocí čtyř polévkových lžic extra panenského oleje, dvou polévkových lžic sójové omáčky, dvou stroužků prolisovaného česneku a trochy chilli omáčky. Po rozmíchání je třeba ji okořenit malou lžičkou oregana, bazalky, koření na kuře, koření na grilovaný hermelín a steakového koření. Vše se musí pořádně promíchat. Hermelín se celý potře touto marinádou a nechá se zhruba dvacet minut marinovat. Po deseti minutách je dobré jej otočit a opět potřít. Posléze se marinovaný sýr zabalí do alobalu a nechá odležet v lednici.

Ostrá směs pro pikantní hermelín

Ostrý plněný hermelín lze připravit za pomoci prolisovaného česneku smíchaného s olejem, chilli kořením a grilovacím kořením. Hermelín se potom rozkrojí jako houska, potře směsí a proloží nakrájenou cibulí i kapií. Griluje se okolo deseti minut.

Grilovaný sýr feta

Grilovat samozřejmě nemusíte pouze hermelín. Vynikající je i sýr feta. Ten připravíte tím způsobem, že na sebe dáte dva kusy alobalu, které potřete olejem z rajčat. Z alobalu pak uděláte jakousi „misku“, do níž na střídačku uložíte plátek sýra, rajčata a znovu plátek sýra. Sýr se posype česnekem, nasekaným tymiánem i pepřem. Balíčky se grilují zhruba čtvrt hodiny.

Grilované olomoucké tvarůžky

Skvělou pochoutkou jsou potom grilované tvarůžky. Ty se dávají do alobalu společně s grilovacím kořením, troškou piva, pokmínované, s kouskem cibule a česneku.

Obecně platí zásada, že grilované sýry kořeníme vždy především podle svojí chuti. Je jen na nás, jestli jim ponecháme jejich vlastní chuť nebo využijeme ostřejší druhy koření, kořenicích směsí a kořenicích omáček nebo dresinků.

MichaelaV



Štítky: Sýry | Koření | Bylinky