GRILOVÁNÍ - jak ochutit a okořenit jídlo

Grilování je trend dnešní doby. Každý z nás musel zažít snad alespoň jeden firemní večírek, oslavu či rodinnou sešlost, na které se podávaly grilované pokrmy. Lidé se předhánějí v exotičnosti opékaného jídla, vymýšlejí nové způsoby úpravy a experimentují s časem grilování. Někdy se může stát, že například v televizi vidíme dva odborníky, kteří se dohadují o to, jak dlouho se má vlastně pravý steak grilovat a jestli poté, co tento čas přetáhneme, ještě můžeme mluvit o steaku. Takovéto situace jsou pro širokou veřejnost často úsměvné, protože laikům je jedno, jak se jejich pokrm nazývá, hlavně že jim chutná. Následuje několik takových to prověřených laických receptů, zaměřených především na kořenění a dochucování vybraných jídel.

Maso je velmi široká skupina, než aby bylo možné ji shrnout několika řádky, z tohoto důvodu je zde popsáno pouze kuřecí a vepřové. Mimo to není moc lidí, kteří by se pustili do grilování kance, nebo jelena. Internet ale jistě nabízí množství tipů a rad.

Kuřecí

  • Jemné chutě
  • Tymián, bazalka atd.
  • Připravené marinády

Nejjednodušší volbou je pravděpodobně kuřecí. Toto maso se dá okořenit velmi jemně, což je vhodné například pro menší děti, ale jistě bude chutnat všem stolujícím. Máme dvě možnosti: buď kuře kořením jen poprášíme, čímž získáme lehkou chuť, nebo připravíme marinádu, ve které kuřecí maso nějakou dobu necháme pro zvýraznění chutě.

V obou případech postupujeme téměř obdobně, pokud jsme se rozhodli pro marinování, tak koření smícháme v misce s nejlépe olivovým olejem, přidáme maso a necháme přes noc odležet.

Pro kuřecí se nejvíce hodí nejrůznější naše přírodní byliny jako tymián, majoránka, nebo bazalka. Ideálně čerstvé, popřípadě sušené listy těchto rostlin nakrájíme na drobné kousky a posypeme jimi maso. Je vhodné smíchat čerstvé a sušené.

Chuť můžeme ještě vylepšit přisypáním několika špetek speciálních koření, prodávaných většinou jednoduše pod názvem Kuře. Samozřejmostí je sůl a trocha pepře.

Nemusíme se ani bránit používání již připravených marinád, které se dají zakoupit v každém větším obchodě.

Vepřové

  • Výrazné chutě
  • Výrazné barvy
  • Celé koření, připravené marinády

S vepřovým masem se pojí nekonečné možnosti úpravy.

Jedna z velmi atraktivních a i na pohled zajímavých možností je kořenění celým kořením. Omezení této přípravy spočívá v tom, že maso musíme dělat na hliníkové, nebo keramické desce.

Maso marinujeme v nějaké již zakoupené pikantní marinádě, nebo ho naložíme do pálivé směsi koření (pepř, pálivá paprika atd.) Trik spočívá v tom, že před grilováním maso posypeme celými kuličkami pepře, nového koření, celým bobkovým listem, možné přidat i malou špetku kmínu. Maso tak získá chuť z připravené marinády a atraktivitu od koření.

Zajímavé barevné zpestření, je použít několik variant pepře (dají se přímo koupit, například pod názvem Sedm druhů pepře), labužníci jistě ocení maso servírované s malou pálivou papričkou.

Vepřové kolínko | Uchování naložené vepřové kýty | A co třeba hovězí maso na grilu?

Ryby

  • Směs bylin s citrónem
  • Vždy přidat máslo
  • Šťavnaté a voňavé maso

Ryb je nepřeberné množství, proto je nemožné sepsat univerzální přípravu, která by byla vhodná pro všechny druhy ryb. Tento recept je jen pouhá inspirace, například pro některé exotičtější druhy by byl jistě úplně nevhodný. Ryba musí být celá, ne jen filety.

Připravíme si kousek citrónu, nať z petržele, tymián, podrcený česnek, trochu soli a pepře. Všemi ingrediencemi naplníme břicho ryby a nakonec přidáme ještě malou kostičku másla. Docílíme tak neuvěřitelně aromatického a šťavnatého masa. Typickou rybou, pro kterou lze postup použít je například náš sladkovodní pstruh.

Grilování Pstruha v alobalu | Kapr | Candáta |  Lososa | Makrely

Zelenina

  • Jednoduchost
  • Mnoho možných variant
  • Grilovací koření

Zeleniny, která je vhodná ke grilování je mnoho a výborné je, že pro mnoho druhů se dá použít stejný postup. Grilujeme vše přes paprikylilky, cukety až po rajčata a červenou řepu. Zeleninu necháme marinovat ve směsi grilovacího koření, koření speciálně na zeleninu, pepře a oregana. Výsledek chutná vždy skvěle, recept je možné vylepšit téměř jakýmkoli kořením. Specialitkou pro náročné je například připravit kolečka rajčat, posypat je sýrem a celé to tak grilovat.

Jakub Zavřel