Jak naložit hermelín na grilování?

Po sundání z roštu krásně voní, drží ugrilovaný tvar, ale po rozkrojení teplý voňavý sýr vyteče z hermelínového obalu. Ano, přesně takový grilovaný hermelín všichni milujeme. Jak ale královský sýr naložit, abychom nesundali z grilu usušený plesnivý sýr, ale labužnickou pochoutku?

Od nákupu ke grilu

Vše začíná už u obchodě, kde sýr nakupujeme. Pokud si chceme opravdu pochutnat, není radno vybírat ty nejlevnější značky místních prodejců či obchodních sítí, protože se ve většině případů nejedná o kvalitní hermelín s dostatečným procentem tuku, ale spíše o vysušenou nápodobu sýru, ze které nebude lahodný grilovaný sýr, ani kdybyste ho naložili do zlatého koření.

Camembert

CC: pixabay

Prodej sýrů CC: Dobby

Měkký sýr krémovité konzistence

Camembert - měkký sýr krémovité konzistence CC: wiki

Okořenťe hermelínu život

Kvalitní hermelín jsme si donesli domů a nyní přichází to pravé kouzlení v podobě přípravy kořenící směsi, do které budeme hermelín nakládat.

Mnohé rodiny mají vlastní zaručené recepty, za léta grilování hermelínů můžu doporučit jednoduchou směs kvalitního oleje, soli, pepře, čerstvě nasekané bazalky a některého z ostřejších koření, ať už grilovacího, samba či směs na čínu.

Olej se všemi potřebnými ingrediencemi dobře zamícháme a hermelíny do směsi ponoříme, nádobu uzavřeme a uložíme do ledničky.

Někteří také doporučují naložit hermelíny jen do směsi koření a bylinky přidat k sýrům až těsně před grilováním, aby neměli čas v lednici zcela povadnout a rozměknout se.

Doba naložení a balení

Základním kamenem celé přípravy je nakládání, tedy doby, kterou necháme hermelín odpočívat v připravené směsi. Optimální se zdá být naložit sýry jeden den předem, tedy 24 hodin před grilováním. Naložené hermelíny po uplynutí této doby vyndáme ze směsi a pečlivě je zabalíme do připraveného alobalu.

Způsob zabalení záleží zcela na vás, je však dobré dát si pozor, aby směs nemohla nikudy vytékat, jednak bychom podporovali odkapávajícím olejem oheň v grilu a především pak přicházíme o vynikající směs, kterou potřebujeme u hermelínu zanechat, aby se mohla smísit se sýrem.

Takto nachystané a zabalené je pak už můžeme skládat na rozpálený gril a chvíli počkat, až se z nich na roštu stane královsky dobrá krmě.

Magdalena B.



Štítky: Sýry | Co grilovat?