Jak grilovat lososa?
Grilování se stalo nedílnou součástí našich domácností. Využíváme jej pro rodinné večeře, posezení s přáteli, oslavy a podobně. Vedle klasického masa, zeleniny či ovoce, si nejraději na grilu připravujeme ryby. Nejčastěji grilovanou rybou je bezesporu losos. Dá se pořídit za přijatelnou cenu a upravit na mnoho způsobů.
Co budete potřebovat?
- 8 filetů lososa (každá 150 až 200 g)
 - Sušený česnek
 - Sůl
 - Pepř
 - 1 chemicky neošetřený citron
 - 120 ml sójové omáčky
 - 1/2 hrnku hnědého cukru
 - 120 ml vody
 - 60 ml rostlinného oleje
 - 1 lahev Portského vína
 - 1/2 litru čerstvých borůvek
 

CC: Hoksbergen
Příprava lososa na grilování
Do misky dejte sušený česnek, sůl, pepř, promíchejte a každou porci lososa v suché směsi obalte. V další míse smíchejte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, sójovou omáčku, rostlinný olej a hnědý cukr. Vše míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a všechny ingredience se nespojí. Obaleného lososa vložte do uzavíratelného plastového sáčku, případně misky, zalijte hotovou marinádou, opatrně promíchejte, aby se marináda dostala na každý kousek lososa a vložte do lednice zhruba na 2 až 2,5 hodiny odpočívat. Občas lososa obraťte, aby se marinoval rovnoměrně.
Mohlo by Vás zajímat: Grilování na kontaktním grilu | Jaké maso na gril?
Jak na to?
Výběr grilu záleží na vás, ale u klasického grilu na dřevěné uhlí, musíte nejdříve dosáhnout správné teploty. Snažte se raději používat skutečné dřevěné uhlí, protože umělé brikety mohou masu dodat nepříjemnou chemickou pachuť. U plynového grilu stačí teplota 160°C.
- Jakmile bude gril rozpálený, potřete grilovací mřížku rostlinným olejem.
 - Pomocí kleští nebo vidličky nechte jednotlivé porce lososa okapat a všechny kousky rozložte na chladnější část grilu (tu získáte, když uhlíky rozprostřete ke straně).
 - Zbývající marinádu můžete vylít nebo použít na potírání masa (jen pokud chcete výraznější chuť).
 - Nechte lososa grilovat z každé strany 6 až 8 minut.
 - Přendejte všechny porce na horkou část grilu a nechte ještě minutu grilovat z každé strany. Získáte tak typické hnědě stopy po mřížce.
 
Podávejte s čerstvou či grilovanou zeleninou, bramborami atd., zkrátka podle chuti.