GRILOVÁNÍ - jak připravit a zapálit oheň?

Grilování patří bezesporu k těm nejlepším letním aktivitám. Na grilu se dá připravit řada vynikajících pokrmů, které dokáží uchvátit. Aby pokrmy chutnaly co nejlépe, je třeba věnovat pozornost nejenom jejich přípravě před grilováním, ale rovněž i přípravě samotného grilu.

Než začněme připravovat oheň

Před tím, než začneme připravovat gril k rozdělání ohně, měli bychom ho vyčistit. Zaschlé napáleniny nejsou pro grilování zrovna ideální. Proto bychom se neměli bát vzít do ruky i speciální kartáče a drátěnky, které jsou pro čistění grilů určeny. Aby nám šel oheň dobře a rychle rozpálit, vyčistíme si samozřejmě i místo, kde ho budeme rozdělávat. Nežádoucí může být nadměrná vlhkost či mastnota.

Úskalí rozdělávání ohně

Každému z nás se zajisté již někdy stalo, že mu oheň nešel rozdělat. Hlavní příčinou může být to, že dřevo, brikety, noviny či podpalovač mohou být navlhlé. V takovém případě se místo ohně dočkáme leda zakouřené zahrady. Zapalovat oheň bychom tedy vždy měli se suchým materiálem.

Jednoduchá příprava ohně

Příprava ohně může být pro někoho skutečně složitá. Proto jsou k dostání nejrůznější pomůcky, které by nám měly tuto práci ulehčit. Níže jsou popsané některé způsoby, díky kterým oheň na grilu snadno rozpálíte.

Jeden z nejjednodušších způsobů rozdělání ohně na grilu je ten, kdy:

  1. Na zmuchlané noviny, které máme umístěny v grilu poskládáme několik třísek.
  2. Stačí jich skutečně přiměřeně, aby byly vidět noviny. V opačném případě by se oheň nemusel rozhořet.
  3. Když máme základ takto připraven, můžeme noviny zapálit.
  4. Zapalujeme je vždy na více místech, aby se rozhořely rovnoměrně.
  5. Když nám již hoří třísky přidáme pár dalších, které necháme také rozhořet.
  6. Nyní můžeme postupně přidávat uhlí či brikety, které se nám postupně zahřejí a chytnou.

Dalším způsobem může být rozpálení briket či uhlí bez třísek:

  1. Na gril si rozložíme zmuchlané noviny.
  2. Na ně opatrně položíme pár kousků uhlí nebo briket.
  3. Mezi noviny a uhlí/brikety umístíme rozlámaný tuhý podpalovač.
  4. Na několika místech noviny zapálíme.
  5. Pokud jsme si oheň připravili správně, uhlí/brikety by se nám měly zahřát a chytnout.

A pokud se Vám rozdělání ohně nedaří nebo se Vám do těchto příprav jen nechce, můžete si pořídit “komínový” podpalovač, který funguje tak, že:

  1. Komín se naplní uhlím.
  2. Do spodní části vložíme noviny, pod které lze umístit i tuhý podpalovač.
  3. Komín máme umístěný na grilu.
  4. Nyní můžeme zapálit noviny.
  5. Uhlí se v komínu rozpaluje rovnoměrně a rychle.
  6. Následně se vysype do grilu a můžete začít s grilováním.

Kristýna P.