Jak dlouho nakládat maso na grilováni?
Doba nakládání masa na grilování je individuální a záleží na mnoha faktorech. Pokud se rozhodnete pro grilování na poslední chvíli, je naprosto zřejmé,že nebudete mít čas nakládat maso v marinádě příliš dlouho.
Nakládání masa na poslední chvíli
Pokud nemáte dostatek času bohatě Vám postačí naložit maso nějakou tu hodinku předem. K tomuto je však nejvhodnější kuřecí maso, které se dokáže poměrně rychle namarinovat, stejně tak i maso rybí. Hovězí a vepřové maso by se mělo marinovat delší dobu.
Čerstvé a libovější maso je vhodnější
Nezapomínejte,že na grilování se vždy nejvíce hodí čerstvé a libovější maso a marináda by neměla přebít jeho typickou chuť, nýbrž ji jen doplnit. Ideální volbou je také marinování krkovice, která je přiměřeně prorostlá tukem a zachová si během grilování šťavnatost.
CC: webandi
Jak dlouho tedy maso nakládat?
Jemné a křehké maso, stejně jako ryby nepotřebují dlouhé marinování. Ideální doba, která je odborníky doporučována je cca 1-2 hodiny.
Těžší maso, jako je vepřové či hovězí, by se mělo nakládat alespoň 4 hodiny. Někteří jedinci ho nakládají i přes noc, ale opatrně, záleží na čerstvosti masa, abyste si nepřivodili nějaké zdravotní problémy.
Zvláštní pozornost si zaslouží zvěřina. Ta se nakládá individuálně dle jejího stáří.
Pozor na přebití chuti masa kořením
Obecně však platí, že čím déle je maso před grilováním naloženo, tím je křehčí a chuťově lepší. Nepřehánějte to však s kořením, abyste nepřebili chuť samotného masa.
Nakládání masa přes noc
Grilování masa, které je v marinádě naložené delší dobu, třeba přes noc, je velmi časté. K takovémuto nakládání je však vhodnější masa vepřové a hovězí. Získá si tak velmi výraznou chuť, která podtrhne gastronomický zážitek z grilování. Nakládání kuřecího masa či ryb přes noc není příliš vhodné. Jelikož je maso už tak dost jemné a křehké, mohlo by se následně rozsypat.
Přehled ideálních časů nakládání masa:
- drůbež nakládáme ideálně 1-2 hodiny
- ryby cca 1 hodinu
- hovězí maso uvítá 4-6 hodin
- vepřové maso také 4-6 hodin
- zvěřina se nakládá dle jejího stáří
- přes noc nakládáme hovězí či vepřové maso