Jak grilovat eidam?

Grilovaný sýr můžete využít coby přílohu k masu, ale dá se jíst také samotný, pokud zrovna masu neholdujete a nechcete se v letní sezóně lahůdek připravených na grilu úplně vzdávat. Jak na to, abyste si opravdu pochutnali?

Základní rady pro grilování eidamu a dalších sýrů

Ne každý sýr je samozřejmě pro tento způsob přípravy vhodný. Využít se dají sýry tvrdé, poměrně typickou pochoutkou je hermelín. Podobně lze ovšem připravit také eidam. Základní poučka zní, že eidam a ani žádný jiný sýr rozhodně není dobrý nápad prokrajovat a plnit. Přestože vám to přijde jako dobrý nápad a vylepšení, není tomu tak. Vytekl by a mnoho by vám tak z této dobroty nezůstalo.

Nezapomeňte, že sýr je na grilu vhodné po určité době otočit, jinak by se vám nepropekl rovnoměrně. Není to nutné pouze tehdy, pokud vlastníte gril s víkem. Zachovat byste při grilování měli středně vysokou teplotu, ta je ideální na to, aby se na sýru vytvořila kůrka, přitom ale nespálil a ani nezůstal uvnitř syrový. Na sýr nezapomeňte, sundat byste ho měli cca po patnácti minutách, víc nepotřebuje.

Sýr holandský

CC: PublicDomain

Na to, že budete chtít sýr upravit na grilu, je vhodné myslet s dostatečným předstihem a včas ho z lednice vyndat. Na chvíli ho nechte při pokojové teplotě „odpočinout“, dovolíte mu tak snáze překlenout teplotní rozdíly. I tak samozřejmě ale teplota vždy udělá své, takže sýr musíme pokládat výlučně do alobalu, případně použít misku. Sýry se totiž grilují výhradně nepřímo. Pak můžete takový sýr potřít olejem a posypat bylinkami nebo potřít česnekem a konzumovat samostatně.

Nebojte se zapojit svou kulinářskou fantazii

Případně sýr skvěle doladí i spoustu dalších pokrmů. Hodí se na kombinování se šunkou, uzeninami, jako jsou oblíbené grilovací klobásky či klasické párky, ale i zeleninou, dobrou volbou pro tento způsob úpravy je například paprika. Kdo má rád houby, může přidat k sýru i žampiony. Opět využijeme na přípravu alobal. Takto můžeme posypat například zmiňovanou klobásku nastrouhaným sýrem. Stejně výborně chutná zapečený sýr v kombinaci rovněž s kuřecím masem.

Omáčky

Slaná úprava není tou jedinou, překvapivě vydařené je i spojení se sladkými omáčkami. Poměrně dobře známá je především brusinková, ale neméně zajímavá je i angreštová, švestková nebo rybízová. K sýru se hodí i ananas, který je rovněž na grilování vhodnou surovinou. A ještě jeden sladký tip určitě musíte vyzkoušet: Zkaramelizovaná cibulka, která chutná se sýrem skvěle. Dochutit můžete navíc dijonskou hořčicí.

Špízy

Nebo si vyrobte sýrové špízy. Jak na ně? Na čtyři porce potřebujete 150 gramů tvrdého sýru, přibližně 200 gramů anglické slaniny a dvě červené cibule. Sýr stačí nakrájet na kostičky, jednotlivé kousky obalit ve slanině a společně s pokrájenou cibulí střídavě napichovat na špejli. Pak už můžeme nechat krátce ogrilovat a podáváme.

holanova.d



Štítky: Sýry